Hlavní obsah

Umění a šarm Laďky Kozderkové ocenila před lety i samotná Barbra Streisand

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětašedesáti let by se 26. června dožila brněnská rodačka Laďka Kozderková. Svou uměleckou kariéru začala v pražském divadle Rokoko. Od poloviny 70. let až do své předčasné smrti v roce 1986 zářila na scéně Hudebního divadla Karlín.

Foto: archiv autora

Laďka Kozderková ve své životní roli Dolly Leviové v muzikálu Hello, Dolly!, na snímku s Karlem Gultem.

Článek

Jako nejmladší dcera významného hudebního skladatele Ladislava Kozderky se zabývala hudbou od nejútlejšího dětství. Už ve svých jedenácti letech natočila v rozhlase první nahrávku s Orchestrem Gustava Broma.

„Byla jsem nejmladší ze tří děvčat a maminka byla jako naše čtvrtá sestra. Co jsme se tenkrát nasmály! Ale to nám zůstalo dodnes. Taťka byl posedlý hudbou a všechny jsme se musely učit hrát na klavír. Mívala jsem hodiny vždy jako poslední, a zatímco nejstarší Alena byla pro učitele vždy takový balzám, s prostřední sportovně založenou Blankou to taky ještě vydržel, já jsem ho vždy dokázala pěkně vytočit. Ale zato jsem ráda s taťkou zpívala u klavíru. Byl vlastně mým prvním učitelem zpěvu, skládal pro mě první písničky,” vzpomínala na své dětství Laďka Kozderková.

Na brněnské konzervatoři vystudovala herectví. V roce 1967 začala zpívat s Orchestrem Karla Krautgartnera, zúčastnila se několika zahraničních zájezdů i festivalů, natáčela písničky, které vycházely na deskách. Objevila se i v tehdy populárním televizním seriálu Píseň pro Rudolfa III.

V roce 1969 byla přijata na brněnskou JAMU, ale dala přednost angažmá v pražském divadle Rokoko, kde působila až do zrušení této scény. Poté nastoupila do angažmá v Hudebním divadle Karlín, kde vytvořila řadu rolí, například swingující černošku v Lodi komediantů, Corinu v Mam´zelle Nitouche, Juditu Čuprovou ve Zvonokosech, slečnu Kostovou v  Kabaretu nebo titulní postavu v muzikálu Hello, Dolly!

A právě její Dolly Leviovou ocenila i samotná Barbra Streisand, filmová představitelka Dolly. Slavná Američanka u nás tehdy natáčela svůj film Yentl, a když se dozvěděla, že se v Praze dává Hello, Dolly!, nemohla si nechat představení ujít. A byla nadšená, Laďce Kozderkové tehdy dokonce vysekla poklonu.

Laďka Kozderková si zahrála v řadě filmů (Řeknem si to příští léto, Čekání na déšť, Hodinářova svatební cesta korálovým mořem, Trhák, Křtiny, Když rozvod, tak rozvod, Fešák Hubert, Jako jed), avšak hojně spolupracovala i s televizí (Vlak dětství a naděje, Velká sázka o malé pivo, Plaváček, Šéfe, vrať se), kde se uplatnila také jako komediální herečka ve spoustě zábavných scének (například Techtle mechtle). Profilové písňové album Já už vím vydal Supraphon až po její smrti, později vyšlo ještě několik kompilací na CD.

Zpívající herečka byla dvakrát vdaná. Poprvé za hudebníka Richarda Kubernáta, s nímž měla dceru Ladu, jejím druhým manželem byl herec Vlastimil Bedrna, s nímž měla dceru Vlastu.

Temperamentní muzikálová diva, která poslední tři roky svého života bojovala se zákeřnou nemocí, zemřela 17. listopadu 1986. Bylo jí pouhých 37 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám