Hlavní obsah

Turisté se sešli na slavnosti u Adámkovy vily v Raškovicích

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunné nedělní odpoledne přilákalo do Raškovic, malebné obce v údolí řeky Morávky, téměř dvě stovky turistů i místních obyvatel. Sešli se u Adámkovy vily, která v minulém století patřila Josefu Adámkovi, významnému občanu Raškovic.

Foto: Břetislav Boháč

Adámkova vila v Raškovicích

Článek

Osobnost Josefa Adámka (1870-1946) připomněli manželé Nitrovi, kteří vedou obecní kroniku. Byl to velmi pokrokový člověk s výrazným vlasteneckým vztahem, takže není divu, že stál u mnoha událostí, významných nejen pro obec Raškovice, ale i její široké okolí.

V roce 1909 zde založil čtenářský spolek Palacký, v roce 1911 se stal prvním předsedou českého turistického spolku Pobeskydské župy slezské, která se později stala součástí Klubu československých turistů (KČST). V roce 1923 jako předseda školské rady měl velké zásluhy na zřízení Měšťanské školy v Raškovicích. Dlouhou dobu působil rovněž jako starosta obce.

Turisté z frýdecko-místeckých odborů KČT připravili vzpomínkovou slavnost na svého prvního předsedu. Kulturní program zajistili z vlastních řad skupinou Melody boys, dále vystoupily děti ze ZŠ Raškovice se svým hudebně pěveckým pásmem a rovněž se uskutečnila klauniáda klaunů Dr. Voháňky a Boženky. Byla připravena praktická ukázka značkařského minima pro zájemce o turistické značení a soutěže pro děti Z pohádky do pohádky.

Partnery akce byli obecní úřad v čele se starostou Jiřím Blahutou společně s firmou Therm spol. s r. o., která obnovila a vlastní Adámkovu vilu (ta nyní slouží jako hotel). Významně rovněž spolupracovalo Sdružení Památníku Raškovic.

Děkujeme všem organizátorům za milé setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám