Hlavní obsah

Tradice Beřkovického podzimu se začala psát před deseti lety, pokračuje i letos

Novinky, Dagmar Vačiljová Stehlíková

Velmi pevné místo si v kalendáři Podřipska vytvořily kulturně-vzdělávací aktivity pořádané v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Týdenní festivaly Beřkovický podzim lákají na pestrý program i letos.

Foto: Dagmar Stehlíková

pozvánka

Článek

Je tomu již deset let, kdy v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice začala tradice pořádání týdenního kulturně vzdělávacího festivalu Beřkovický podzim. Za těch devět předchozích ročníků se v Multicentru a dalších prostorách nemocnice uskutečnila spousta koncertů, divadel, promítání filmů, přednášek, výstav, terapií a dalších aktivit. Do nemocnice zavítalo velké množství souborů, odborníků a mediálně známých osobností, které svou přítomností a uměním vykouzlili na tvářích pacientů úsměv a přinesli jim léčebný, socializační i emoční zisk.

Festival Beřkovický podzim je sice primárně věnován pacientům psychiatrické nemocnice, ale nabízí také aktivity pro školy a odbornou i laickou veřejnost. Díky setkávání duševně nemocných a veřejnosti se festival snaží odtabuizovat psychiatrickou péči, ukázat její důležitost a přesvědčit společnost k větší toleranci a porozumění.

Beřkovický podzim 2015 se uskuteční v týdnu od 12. do 16. října a nabídne návštěvníkům výstavu šperků a bižuterie, koncert dětského pěveckého sboru Lužáček, etno muzikoterapii, promítání filmů, výstavu historických materiálů, přednášku o Střední Americe, zpívanou pohádku O dvanácti měsíčkách (Uhlíř, Svěrák) v podání 4. A ZŠ Libochovice, opékání klobás pro pacienty, dramaterapii, výstavu obrázků pacientů a pět večerních aktivit:

V pondělí 12. 10. můžete navštívit hudební představení GREENHORNS, legendy české country music s frontmanem Honzou Vyčítalem. Kdo by neznal muzikály Dracula, Bídníci, Kráska a zvíře či Popelka a zpěvačku MAGDU MALOU. A právě tato výborná muzikálová zpěvačka za doprovodu Petra Dopity vystoupí v Multicentru v úterý 13. 10.

Středeční večer 14. 10. bude patřit hudebně zábavnému pořadu Miniestráda IVANA MLÁDKA. Těžištěm vystoupení bude mluvené slovo, zejména monology, anekdoty a scénky Ivana Mládka a jeho komiků Lenky Šindelářové, Lenky Plačkové, Libuny a Jana Mrázka.

Jedním z největších lákadel festivalu bude ve čtvrtek 15. 10. koncert VÁCLAVA NECKÁŘE. Zpěvák a herec Václav Neckář spolu se svým bratrem Janem vzpomíná na své začátky na jevišti i ve filmu i na dobu nedávno minulou. Zazní nové písně i notoricky známé evergreeny.

Celý festival uzavře v pátek 16. 10. divadelní představení Divadla Artur s názvem SVATÉ NEŘESTI. Je láska všemocná? Od čokolády až po facebook, dokážeme si bez těchto potěšení náš život představit? Komický příběh o tom, co se stane, když se lidé budou chtít stát lepšími. V hlavních rolích Bořek Slezáček, Bára Mottlová, Braňo Polák, Kristýna Janáčková, Jindřich Kriegel a další.

Večerní aktivity začínají vždy v 19.30 hodin, jsou přístupné i veřejnosti, ale je nutné rezervovat si na ně vstupenky. Více informací na www.centrumberkovice.cz  nebo facebook.com/Multicentrum Horní Beřkovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám