Hlavní obsah

Tóny Chodovské tvrze budou opět ozdobou pražského kulturního léta

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K letní metropoli již pěknou řádku sezón neodmyslitelně patří osobitý hudební festival Tóny Chodovské tvrze. Ten letošní bude zahájen 12. července. Jeho stěžejním organizátorem, interpretem i dramaturgem v jedné osobě je houslový virtuos Jaroslav Svěcený.

Foto: Archiv Jaroslava Svěceného

Jaroslav Svěcený

Článek

Nádvoří Chodovské tvrze ožije mistrovskými tóny v podání houslového virtuosa Jaroslava Svěceného a jeho hostů. Těšit se můžete na osm koncertů, které proběhnou přímo pod širým nebem. Poslední se uskuteční 20. července.  

„Magický prostor už v předcházejících ročnících poskytl příležitost mnoha vynikajícím interpretům, řada z nich se sem ráda vrací,“ říká Jaroslav Svěcený.

„Pro letošní třináctý ročník festivalu jsem se rozhodl pokročit ještě dále ve směru, který se osvědčil v předchozích letech. Mám na mysli zejména žánrové rozpětí všech pěti koncertů základního programu. Jeho osou zůstávají klasické hudební žánry v podání klasických sólistů a komorních uskupení, ale dojde také na zajímavé a inspirativní přesahy k šansonu, romské hudbě, dokonce i k uměleckému přednesu. Na všech pět svých červencových koncertů se už teď nesmírně těším, v tomto směru rozhodně považuji letošní třináctku za číslo šťastné!“

Návštěvníkům festivalu se letos představí komorní soubor Virtuosi Pragenses, pěvecká a herecká legenda Soňa Červená, barytonista Filip Bandžak, sopranistka Markéta Mátlová, proslulý slovenský orchestr Cigánski Diabli, herci Hana Maciuchová a Alfréd Strejček, houslistka Julie Svěcená, špičkoví akordeonisté Ladislav Horák a Markéta Laštovičková a další umělci.

Novinkou letošních Tónů Chodovské tvrze je pak jejich doprovodný program. I v něm se představí hudební tělesa zvučných jmen. Nedělní odpoledne 17. července od 15 hodin je navíc připraven přitažlivý program pro rodiče s dětmi.

Všechny večerní koncerty pod širým nebem ve 20 hodin. Veškeré bližší informace o festivalu najdete na stránkách Chodovské tvrze a Kulturního centra Zahrada.

Tóny Chodovské tvrze 2016 - hlavní program:

12. 7. ZAHAJOVACÍ KONCERT POD HVĚZDAMI 

Jaroslav Svěcený a Julie Svěcená – housle, Filip Bandžak – baryton,

komorní orchestr Virtuosi Pragenses

13. 7. POHÁDKA CHODOVSKÉ NOCI

Soňa Červená – zpěv, Alfred Strejček – umělecký přednes,

Jaroslav Svěcený – housle, Ladislav Horák a Markéta Laštovičková – akordeony

14. 7. STYLOVÁ SETKÁNÍ ŽÁNRŮ NA CHODOVSKÉ TVRZI

Markéta Mátlová – soprán, Jaroslav Svěcený – housle, Vladislav Bláha – kytara

Doprovodný program:

15. 7. PETR KROUTIL ORCHESTRA

17. 7. (15:00) Odpoledne pro rodiny s dětmi

17. 7. Yellow Sisters

18. 7. Spirituál Kvintet 

19. 7. POESIE ŠANSONU

Hana Maciuchová – umělecký přednes, Dagmar Zázvůrková – zpěv,

Pavel Větrovec – klávesy, Martin Blažek – kytara, František Raba - kontrabas

20. 7. JAROSLAV SVĚCENÝ a CIGÁNSKI DIABLI (SK)

Slavnostní závěrečný koncert festivalu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám