Hlavní obsah

Tisíce lidí chtějí pestrou, zdravou a živou krajinu

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 18 000 lidí se během necelých čtyř měsíců podepsalo pod petici Za obnovu zemědělské krajiny. Petice vznikla jako reakce na neutěšený stav krajiny z podnětu myslivců, přidali se ornitologové, včelaři, vědci i řada zemědělců.

Foto: Jiří Šafránek

Otakárek ovocný je chráněným druhem, který vyhledává meze s trnkou, kterou se živí jeho housenky.

Článek

„Velmi si ceníme toho, že v dnešní internetové době se našlo tolik motivovaných lidí, kteří se neváhali podepsat na papír a dojít s archem na poštu,“ uvedl doc. Jakub Hruška, který je předsedou petičního výboru. „Je zřejmé, že spoustě lidí na krajině stále záleží. Pro nás je to veliká vzpruha i závazek k jednáním, která nás čekají.“

Členové petičního výboru požádají o projednání petice v poslanecké sněmovně, senátu a na příslušných ministerstvech. Hodlají také oslovit naše zástupce v Evropském parlamentu, který bude v nadcházejících měsících rozhodovat o základních podmínkách zemědělských dotací.

Hlavním cílem těchto setkání je představit politikům nejpalčivější problémy dnešní krajiny, mezi než patří postupující degradace půdy vodní i větrnou erozí, nedostatek vody v krajině, změny klimatu, trvalý pokles druhové rozmanitosti nebo snížená prostupnost krajiny. Signatáři petice proto žádají, aby alespoň 10 % zemědělské půdy tvořily meze, polní cesty, terasy, prameniště, mokřady či jiné přírodní prvky a aby alespoň 50 % prostředků Programu rozvoje venkova bylo vyčleněno na přírodě šetrné způsoby hospodaření.

„Jsme rádi, že se petice setkala s takovým ohlasem,“ řekl Josef Novák, myslivecký hospodář a iniciátor celé petice. „Teď je na politicích, aby podpořili takové podmínky hospodaření, které zastaví úbytek drobné zvěře v zemědělské krajině,“ dodal.

„Krajina poskytuje lidem mnoho služeb, od zajištění obživy, po místo odpočinku a poučení. Chceme přispět k tomu, aby se odpovědný přístup ke krajině, k půdě i všem jejím obyvatelům opět stal obvyklých standardem. Společnou zemědělskou politiku platíme ze svých daní a je oprávněné požadovat, aby toto obrovské množství peněz sloužilo všem,“ doplnil Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO.

Reklama

Výběr článků

Načítám