Hlavní obsah

Tečky v obrazech Taťány Rekové vytvářejí až hypnotizující tvary

Novinky, Vladimír Šmehlík

Ostravská výtvarnice Taťána Reková uvede v pondělí 6. února svou výstavu v Klubu Atlantik v Ostravě. Geometrické abstrakce s orientálními motivy jsou nejčastějším námětem jejich obrazů. Tečka vedle tečky umně vyskládaná do téměř hypnotizujících tvarů fascinuje obdivovatele obrazů Taťány Rekové už více než dva roky.

Foto: Taťána Reková
Článek

Reková ve své tvorbě užívá pouze redispero. Sama přiznává, že nikdy dopředu neví, jaký obraz vznikne. Základem je deska natřená na černo a taky rozjímání nad první tečkou, kterou udělá. Postupně skládá vedle sebe menší a větší tečky různých barev až do konečného tvaru geometrických abstrakcí.

„Je to velmi titěrná práce, která mi pomáhá oprostit se od všednosti, malování je pro mě relaxace,“ říká Reková o své práci.

Zdokonalováním své techniky se propracovala až k minimálním rozměrům svých teček. Na jednom obraze můžete najít až dvacet tisíc teček různých rozměrů. Mnohé z jejich obrazů vynikají svými téměř orientálními motivy. „Možná se v mé tvorbě odráží i to, že mám rumunské kořeny,“ dodává Reková při zmínce o orientálních motivech.

Fascinující díla Taťány Rekové můžete vidět v klubu a kavárně Atlantik už od 6. února, v dubnu se pak výstava přestěhuje do Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám