Hlavní obsah

Talentovaného varhaníka Lukáše Koblásu čeká bakalářský koncert

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středa 8. března bude mimořádným dnem pro studenta třetího ročníku hudební katedry Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové varhaníka Lukáše Koblásu, který se představí ve fakultní aule C5 na bakalářském koncertu.

Foto: Dana Ehlová

Talentovaný varhaník Lukáš Koblása.

Článek

Ještě než Lukáš Koblása z třídy současného děkana Pedagogické fakulty doc. PhDr. MgA. Františka Vaníčka, PhD. rozezní královský nástroj a zahraje skladby Buxtehudeho, Pachelbela, Bacha, Liszta a Regera, připomeňme, že na své alma mater patří mezi vynikající studenty. Vždyť v roce 2015 převzal ocenění za šíření dobrého jména univerzity a České republiky, když zvítězil v mezinárodní soutěži ve slovenském Ružomberku, poté ještě skvěle reprezentoval v rumunském Temešváru. 

Lukáš Koblása na Univerzitě Hradec Králové s úspěchem studuje bakalářský dvouobor Hra na nástroj se zaměřením na vzdělání, tedy varhany a Hudební kultura se zaměřením na vzdělání. A aby toho nebylo málo ještě další obor Sbormistrovství chrámové hudby.

Na vysvětlenou dodejme, že Univerzita Hradec Králové je v rámci České republiky jedinou univerzitou (vedle uměleckých vysokých škol AMU a JAMU), kde se ve dvou hudebních oborech se specializací hra na varhany vzdělávají budoucí učitelé pro základní umělecké školy a budoucí učitelé hudební výchovy pro střední školy. Jedním oborem je, jak již bylo zmíněno, studium chrámové hudby, na němž se studují budoucí chrámoví varhaníci, dalším učitelské zaměření - umělecko-pedagogický směr ve hře na varhany.

Ale zpět k talentovanému varhaníkovi Lukáši Koblásovi, který má velký vzor ve vynikajícím Pavlu Svobodovi, laureátovi prestižních mezinárodních soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig a svém současném pedagogovi.

Mimo studium už Koblása získává první pedagogické zkušenosti na Základní umělecké škole v Dobrušce, k čemuž před časem poznamenal: „Chtěl bych získat stálé místo na ZUŠ. Teď jsem trochu přičichnul k učení a opravdu mě to baví. Rád předávám něco, co jsem se dozvěděl sám. Je radost vidět žáky, jak se posouvají. To se mi moc líbí. Samozřejmě bych také rád koncertoval, pokud to bude možné. Moc bych si přál mít stálé místo a k tomu koncertovat.”

Poznatky ze studia sbormistrovství uplatňuje při práci s chrámovým sborem, navíc hraje na varhanách při liturgiích nejen v Dobrušce, ale i v okolních obcích, příležitostně koncertuje. Je však také platným členem týmu organizátorů Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a spolku PROVARHANY, který pomáhá zachraňovat vzácné nástroje v kraji pod Orlickými horami a usiluje o změny v oblasti varhanní kultury v naší zemi.

V Dobrušce, kde Lukáš žije a kde získal hudební základy, mu budou držet palce nejen kolegové v ZUŠ a členové sboru, ale i mnoho přátel a co víc, osobně ho podpoří také na bakalářském koncertu.   

Reklama

Výběr článků

Načítám