Hlavní obsah

Tajemství májové přírody odkryly Brontosauří šlápoty

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Brontosaurus Ústí nad Orlicí s rekordním počtem 547 účastníků přivítal poetický prvomájový den tradiční poutí pomyslnými Brontosauřími šlápotami odkrývajícími krásy jarní přírody.

Foto: Petr Špatenka

I sama příroda si připravila překvapení v podobě "velkého samorostu", jako by v něm byl zaklet dávný brontosaurus.

Článek

Do luk a do lesů se vydaly desítky skupinek, aby odhalily tajemství, která příroda střeží ve svých proměnách. Jako v dávné báji otevírá své poklady v oslavách kouzelného dne 1. máje.

A tak i v letošním roce se obdivovatelé přírodních krás vydali do okolí města Ústí nad Orlicí, aby na trasách vytyčených členy Svazu Brontosaurus odkryli některé zázraky, které od dávných dob existence brontosaurů do dnešní doby lidskému oku někdy nepozorovatelně unikají.

Připravená trasa 15 pořadateli s přispěním 17 šikovných žáků 7. až 8. tříd ZŠ Bratří Čapků nesla v sobě stopy smyšlené pověsti o dávné sopce, na jejímž úpatí vzniklo údolí řeky, kde se kdysi snad i procházeli prehistoričtí tvorové.

Snad i tato fantazie vytvořila zajímavou pouť oblíbené tradiční akce 33. ročníku Brontosauří šlápoty, jejíž konání je zásluhou nevelké skupiny 12 členů Svazu Brontosaurus v čele s Michalem Mikyskou a jeho manželkou Lenkou.

Ranní modrá obloha přivedla letos na start rekordní počet 547 účastníků, z řad rodičů s dětmi v náručí i kočárcích (nejmladšímu byl tak představen náš svět již v jednom měsíci života), ale i duší mladých babiček a dědečků, dvojic mladých lidí, kteří mimo připravených zázraků hledali i rozkvetlou třešeň a přijela i početná skupina dětí se svým vedoucím z dětského domova v Potštejně.

S označením cesty červenými fábory všichni prošli osmikilometrovou trať se 170 ukrytými lístečky s písmeny do tajenky, s 10 tabulkami s otázkami a 5 stanovišti s různými úkoly ze znalostí i obratnosti.

Kdo chtěl uspět, musel správně určit, do jakého kontejneru patří vystavený odpad, podle obrázku kostry poznat druh zvířete, bambusovou tyčkou vylovit látkové atrapy ryb, na sportovním stanovišti zvládnout pohyb v pytli, chůzi na laně, hod šiškou na cíl, cvrnknout kuličky do důlku a nejtěžší úkol vydržet stát 30 vteřin na jedné noze se zavřenýma očima. Kdo toto nezvládl musel se vykoupit kytičkou ve třech různých barvách.

O úspěšnosti splněných úkolů se mohl přesvědčit v cíli, kde našel odpovědi i na záludné otázky, jako kolik měsíců má největší planeta Jupiter (49 dle údaje z roku 2017), nebo jak daleko dovede skočit veverka (4 metry) a další. Prostředí cíle na sportovním stadionu se stalo zároveň velkým závěrečným piknikem s pochoutkou opékaných buřtů.

Za odevzdání vyplněného listu tajenkou - Brontosaurus ušatý, cválá si to do chaty. Chce se schovat před zimou zachumlaný peřinou. Brontosaurus smůlu má, pochoďák si dneska dal. Čapne batoh, vyrazí, do cíle snad dorazí. Tenhle pochod každého baví, 33 let dnes slaví - každý obdržel jmenovitý diplom a ne ledajaký. Osamělý pán si vyžádal společný se jménem svého psího doprovodu, mladým zamilovaným dvojicím byl věnován diplom se srdíčkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám