Hlavní obsah

Tahákem Valašského záření bude Meky Žbirka

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašské záření - tradiční kulturní akce napříč žánry pro všechny generace, kterou se Vsetíňané loučívají s prázdninami, letos nabídne jako hlavní tahák koncert Miroslava Žbirky, který se uskuteční v pátek 5. září od 19.00 hodin ve velkém sále DK Vsetín.

Foto: Archiv M. Žbirky

Miro Žbirka

Článek

Každoročně od roku 1999 patří ve Vsetíně první zářijový víkend velké kulturně společenské akci nazvané Valašské záření. Ta nabízí veřejnosti dva dny plné koncertů, soutěží, divadla, výstavy, filmových projekcí a zábavy, jimiž ožívá celé centrum města. Na všech pódiích se zpívá, hraje i cvičí. Kromě známých umělců se divákům představují také regionální taneční, pěvecké a kulturní soubory i sportovní kluby, ale i z partnerských měst.

Letošní ročník multižánrového festivalu ponese podnázev VALAŠSKÉ ZÁŘENÍ aneb Made in Czechoslovakia a proběhne 5. a 6. září na Dolním náměstí a ulici Svárov, před budovou Domu kultury Vsetín.

Meky, jak se Miro Žbirkovi od dětství přezdívá, se narodil v Bratislavě 21. října 1952. V pop music začínal jako člen skupiny Modus. V roku 1977 získal společně s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou Zlatú Bratislavskú lýru za píseň Úsmev. V roce 1981 založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu.

V roce 1982 se Miro stal československým Zlatým slavíkem – jako první interpret ze Slovenska - a v témže období zvítězil na mezinárodním festivale v rakouském Villachu s písničkou Love Song (V slepých uličkách), kde získal i cenu radia O3.

Následovala další Zlatá Bratislavská lýra za píseň Nechodí a nabídka německých producentů na spolupráci s firmou RCA.

Za období svojí činnosti absolvoval množství koncertů doma i v zahraničí, zahrál si v muzikálu Neberte nám princeznú a natočil celou řadu autorských alb.

Zatím posledním řadovým albem je album Empatia z roku 2009, které bylo nominované na album roku českých hudebních cen Anděl.

Předprodej vstupenek probíhá v kině Vatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám