Hlavní obsah

Sýry z dobrých rukou a krajiny domova

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vzniká regionální produkt, proč vlastně někdo vyrábí v dnešní době vlastní potraviny? Jde o živobytí, životní směr nebo vymezení se vůči nastoleným konvenčním poměrům? Odpovědi na tyto otázky jsou daleko složitější - od každého kousek a navíc pěkně vyvážený.

Foto: Bára Haušková

Zrající sýr vyžaduje pravidelnou péči.

Článek

Gastronomický festival Chuť Jeseníků poprvé před čtyřmi lety upozornil nejen na to, že existuje původní kuchyně v Jeseníkách. Zaměřil se také na současné místní produkty i na jejich producenty, kteří mají odvahu, bojovat s modlou dnešní doby „levnou potravinou“. 

Mezi takovými je i rodina Hrdličkových z Brníčka. Před sedmi lety zde koupili statek, na kterém dnes pracují i místní obyvatelé. Produkují dobré sýry, které jsou nejen součástí jídelníčku těch, kterým není lhostejné, co jedí, ale i dárky s chutí domova. „Vidíme to i na našich zákaznících. Když někam jednou, vždycky se zastaví pro sýry a říkají: my chceme přivézt něco od nás,“ svěřuje se Soňa Hrdličková.

Je to však nikdy nekončící dřina. Jídlo doma vyrobené vyžaduje péči, lásku a trpělivost. „Máme vlastní chov ovcí, zaměstnáváme ženy z vesnice na dojení a zpracovávání,“ vysvětluje paní domu a popisuje každodenní koloběh, který začíná zjara a končí na podzim: „Mléko se nadojí, večerní várka se schová do rána a spolu s ranním nádojem se dává do velké nádoby, kde se zahřívá na určitou teplotu. Potom se zasýří. Jakmile se stane hustším jogurtem, sýrařským nástrojem se hmota nakrájí. Začne se oddělovat syrovátka od sýřeniny a z té se pak formuje sýr.“

Z ovčího mléka vzniká čistý čerstvý sýr, který získává chuťové  doplňky -  olivy, vlašské ořechy nebo provensálské koření. Specialitou je sýr konopáček s konopným semínkem a konopným lístkem zdobený. V sortimentu nechybí ani uzené sýry. Udírna je hned za výrobnou s výhledem na středověký hrad Brníčko. 

Zcela ručně se u Hrdličků vyrábí pařené sýry – oštěpky a nitě. „Nepoužíváme žádné stroje, i když víme, že se to někde dělá strojně. My jsme pyšní na to, že nám stačí horká voda a ruce,“ říká Soňa Hrdličková.

Specialitou Hrdličkových jsou zrající sýry, které se z výrobny po bochnících stěhují do sklepa s konstantní teplotou. „V případě kulatých bochníků musí být minimálně tři měsíce, ale není to tak, že bychom si ho tři měsíce nevšímali, chodí se tam pravidelně otáčet, čistit a solit. Poté může putovat k zákazníkovi,“ popisují Hrdličkovi.

Zpočátku si našli cestu spíše zákazníci sami k Hrdličkům na statek. S postupným zaváděním farmářských trhů a specializovaných prodejen si mohou lidé jejich sýry koupit v Šumperku, Zábřehu, Olomouci, Šternberku, Brně a také v Praze. Celoročně je mohou ochutnávat v kavárně PředMěstí v Šumperku, která je sociálním podnikem zaměřeným právě na místní produkty.

„Je to zarážející, že se z místních produktů stala mírně luxusní záležitost. Lidé by měli běžně jíst to, co vzniká v místě, kde žijí – na stejném vzduchu a ze stejné vody. Pro nás je to návrat ke smysluplné realitě. Naše děti by měly vědět, že potraviny nevznikají v supermarketu a peníze se neberou ze zdi,“ uzavírají Hrdličkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám