Hlavní obsah

Svatební cesta po zemi vycházejícího slunce

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí připravila svým čtenářům a zájemcům z řad veřejnosti v pondělí 23. března besedu Japonsko na kole s cestovatelem Jiřím Vackem nad jeho cestopisem sepsaným společně s manželkou Monikou Japonsko & Korea - do Tokia pod stan.

Foto: fotoalbum M.a J.Vackových

Vše začalo na ostrově Hokkaidó jako netradiční svatební cesta na kolech po čtyřech hlavních japonských ostrovech.

Článek

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí obvyklé předčítání z některé knihy tentokrát nahradila putováním stránkami jednoho cestopisu živým podáním samotného autora doplněného videem a četnými diapozitivy.

Cílem byla na světě zcela jedinečná vzdálená ostrovní země, fascinující a tajemné Japonsko - země vycházejícího slunce s posvátnou horou Fudži, s kouzelnými květy sakury a a legendou samurajů a gejš.

Promítnuté fotografie přiblížily kontrasty tisíciletých tradic a nejmodernější technologie, ruch velkoměst s elegantními mrakodrapy vystřídané vzápětí klidem zenových chrámů, rýžová políčka v pozadí s řítícím se super expresem šikansen třísetkilometrovou rychlostí.

O tom všem je možné se dočíst v cestopisné knize Moniky a Jiřího Vackových Japonsko & Korea - do Tokia pod stan. Jiří Vacek od mládí cestoval s kamarády po exotických zemích, Monika po Evropě. Při putování po Madagaskaru se jejich cesty spojily a víc nerozešly.

Potom jen následovala svatební cesta na kolech jednou z nejkrásnějších destinací. Cílem nebyly přepychové hotely a pohodlí, ale poznání života lidí navštívené země, přírody a kulturních památek. Společně ještě navštívili několik desítek zemí, staly se autory cestopisných knih a připravili cestopisné besedy.

Tak se stanem a batůžkem na zádech našlapali na kole po čtyřech japonských ostrovech za 73 dní při vysokých teplotách, s tajfunem v zádech 5044 km. Poznali obyčejný venkov, hustě osídlené světové metropole, nádherné staré chrámy, přírodní krásy a památky zapsané v seznamu světového dědictví Unesko.

Seznámili se s běžným životem japonských rodin, s jejich pohostinností, s atraktivním jídelníčkem s řadou specialit z ryb a mořských plodů. Poznali životní úroveň prostřednictvím cen hotelových restaurací, lidových jídelen, tržišť i supermarketů.

Jiří Vacek na fotografiích upozornil na zvlášť neobvyklé pozoruhodnosti. Ostrov Hokkaidó s nekonečnými zelenými pláněmi, s roztroušenými hospodářskými staveními, pasoucím se dobytkem, kukuřičnými a bramborovými lány vytvořil krajinný reliéf podobný Českomoravské vysočině. Jen národní park Akan s jezery, termálními prameny, mokřady a řasokoulí zelenou ukázal exotiku země.

Technické vymoženosti byly především představeny v Ósace se střešní observatoří pod širým nebem a zábavnou čtvrtí Šinsekai, v dvanáctimiliónovém Tokiu nablýskanými mrakodrapy, podzemními vestibuly a zelenými bulváry a zázrakem moderní architektury Tokijského kongresového centra.

Z historických památek to bylo zejména Kjóto, bývalé hlavní město japonského císařství, centrum buddhismu a kulturní perla Japonska s četnými chrámy, dále Shikoku s 88 kláštery, kamenný most v Nagasaki a četné sochy Buddhy. K nim se řadí i upomínky na ZOH 1972 v Sapporu a 1998 v Naganu.

Dominantní ukázkou je Památník míru v Hirošimě a náhrobek pro zemřelé se jmény 108.956 obětí s nápisem Nechť všechny tyto duše odpočívají v pokoji, neboť toto zlo se nebude opakovat!  

Reklama

Výběr článků

Načítám