Hlavní obsah

Surikatí trojčata se narodila v brněnské zoologické zahradě

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Surikaty chovají v brněnské zoo již dlouho, ale poslední odchov se podařil před devíti lety. Nová mláďata jsou proto vítanou změnou. Dnes mají dvanáct dní, právě začala vidět a pomalu se seznamují se svým výběhem.

Foto: Jiří Smutný

Dvanáct dní stará surikata

Článek

Donedávna vystavovaná skupina surikat byla sice početnější, ale dlouhodobě nebyla schopna odchovat mláďata. Proto došlo ke změně, spočívající v dovozu nových jedinců z Německa a Rakouska.

Tato akce se ukázala jako úspěšná. Základ nové skupiny, sestávající dosud ze dvou samečků a jedné samičky, se 18. července zdvojnásobil. Chovatelé mají z nových trojčat velkou radost.

Surikaty jsou šelmy, pocházející z jihozápadní Afriky. Jsou to tvorové kolektivní, jejichž společenství čítá v přírodě deset až třicet jedinců. Základem jsou dvě až tři rodiny a jejich potomci. Společně si hlídají svoje území a společně se starají o mláďata.

V přírodě se živí kobylkami, sarančaty, termity, pavouky, štíry, hady, ještěrkami a drobnými ptáky a savci. V Brně by se sarančata nebo štíři sháněli obtížně, takže dostávají hlavně myši.

Reklama

Výběr článků

Načítám