Hlavní obsah

Šumperská nemocnice má novou vlastní mikrobiologickou laboratoř

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nemocnice Šumperk otevřela vlastní mikrobiologickou laboratoř. Slouží nejen pro potřeby nemocnice, ale i pro okolní lékaře zdejšího regionu. Díky vlastní laboratoři tak mají k dispozici laboratorní výsledky z vyšetření mnohem rychleji a mohou tak včas zahájit potřebnou léčbu.

Foto: Hana Hanke, Nemocnice Šumperk

Díky vlastní laboratoři teď mají šumperští lékaři k dispozici výsledky z vyšetření mnohem rychleji a mohou tak včasněji nasadit účinnou léčbu.

Článek

Infekce, sepse (otrava krve), zánět mozkových blan. Nemoci, u kterých doslova každá minuta hraje svoji roli, stejně jako jejich včasná diagnostika. Díky nové vlastní mikrobiologické laboratoři teď mají šumperští lékaři k dispozici potřebné výsledky z vyšetření ještě o něco rychleji a mohou tak včasněji nasadit účinnou léčbu.

„Výsledky mikrobiologických nálezů zásadně ovlivňují rozhodování lékařů o dalším léčebném postupu a mnohdy vlastně rozhodují o životě pacienta. Další nespornou výhodou nově vzniklé laboratoře je fakt, že jsme uvnitř jednoho areálu a můžeme tak s ošetřujícími lékaři konzultovat i průběžné výsledky. Naše pomoc a třeba i osobní konzultace může mít pro lékaře a v konečném důsledku pak i pro pacienta obrovský přínos,“ vysvětluje lékařka mikrobiologické laboratoře Erika Czyžová.

Nemocnice doposud vlastní mikrobiologickou laboratoř neměla. Tento druh odbornosti ji až donedávna chyběl a výsledky z vyšetření zajišťovaly externí laboratoře. Mít vlastní pracoviště je však pro nemocnici nesporně výhodnější, i proto do jejího vzniku investovala víc než pět miliónů korun.

„Pokud je laboratoř součástí nemocnice, nedochází téměř k žádnému prodlení při dopravě vzorků z oddělení, nejsou problémy s dodržováním časových podmínek během transportu vzorků ani s odesláním výsledků. Navíc můžeme prakticky okamžitě reagovat na závažné nálezy a doporučit další potřebné vyšetření a odběry nebo nabídnout osobní konzultaci u lůžka pacienta,“ vysvětluje Czyžová. 

Nemocniční laboratoř uvítali i okolní ambulantní specialisté, kteří zasílají pacienty k vyšetření nebo zákrokům do nemocnice. Pokud jsou jim totiž provedena laboratorní vyšetření v průběhu hospitalizace, může o tom nemocnice terénní specialisty informovat a výsledky zaslat elektronickou cestou, čímž se zabrání mnohdy zbytečným opakovaným vyšetřením.

Mikrobiologická laboratoř je součástí Centrální laboratoře Nemocnice Šumperk. Ta provádí kvalitativní a kvantitativní biochemická, hematologická, imunologická, mikrobiologická a sérologická vyšetření krve, moče, mozkomíšního moku, stolice a dalších biologických materiálů. Mimo jiné nabízí i základní screeningová a toxikologická vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám