Hlavní obsah

Šumavská návštěvnická centra umožňují pozorovat jeleny, sovy i šelmy

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konkrétně je řeč o dvou z více pozorovacích míst, a to v nedaleko od sebe ležící Kvildě a Borových Ladech. Ne každý má čas a trpělivost vyčkávat ne setkání s jelenem kdesi v hloubi hvozdů, nebo tichými nočními opeřenci v potemnělém lesním tichu.

Foto: Petr Hejna
Článek

Právě těm, kteří touží vidět typické obyvatele našich lesů, jsou určena uvedená návštěvnická centra a další pozorovací místa. Prvně jmenované poblíž Kvildy - směrem na Horskou Kvildu a Jezerní slať, kromě prioritního zaměření na jelena evropského má i výběh s rysem.

Počátek více než dva kilometry dlouhého naučného okruhu je u dřevostavby centra, v kterém je bohatá expozice, přibližující zvyky potravinové nároky i nemoci jelení zvěře, doplněná fotografiemi pořízenými ve volné přírodě. Právě toto jejich domovské prostředí jelenům poskytuje výběh o rozloze zhruba 9 hektarů, stezka je doplněna informačními tabulemi, pro snazší sledování zvířat jsou na okrajích výběhu zbudovány vyvýšené přístřešky.

Rozcestník upozorňuje i na menší, asi hektarový výběh s rysem, toho zahlédnout ovšem není pravidlem, přestože se jedná o jedince zvyklého na přítomnost lidí. Jedná se o handicapovaného jedince, který i po vyléčení a operacích po střetu s automobilem není schopen návratu do přírody.

Více o celoročně přístupném návštěvnickém centru Kvilda ZDE.

V Borových Ladech je kromě rybí líhně, zajímavé především v jarních měsících (tudíž přístupného turistům jen v únoru a březnu), areál sovích voliér, umístěný do prostoru bývalého nevelkého lomu.

Kromě u nás běžných, ale stále ubývajících druhů, jako je sova pálená, sýc rousný, sýček obecný, puštík obecný, kulíšek nejmenší nebo výr velký, zde přebývají i sovice sněžné. Vzácností je puštík bělavý, o jehož hojnější návrat do šumavských hvozdů se zasluhuje zejména jihočeská zoo Ohrada na Hluboké, která i sovy do zdejších voliér zapůjčuje. Letošní otevírací doba skončila dnem 1. října, ale od května si mohou zájemci zase setkání s dravými letci noci naplánovat, paní pečující o areál největších sovích voliér v naší republice ráda podá o jednotlivých druzích informace i ochotně zapůjčí návštěvníkům triedr.

Každopádně v případě návštěvy Borových Lad poslouží jako ideální cíl výletu malebná Chalupská slať v přilehlých Svinných Ladech nebo náhorní Knížecí Pláně. Na hraniční Bučinu s připomínkou časů železné opony a blízkými prameny Vltavy, či k Pivnímu hrnci, kde byl postřelen Král Šumavy, se dá vyrazit jak z Kvildy, tak z Borových Lad.

Další pozorovací místa jsou například na Jeleních vrchách, kde s průvodcem lze vyrazit za zvěří do volné přírody, nebo výběh s vlky v Srní. Kdo zatouží kromě vlků i po medvědech, bobrech, vydrách, losech a dalších obyvatelích našich hraničních hor, toho dozajista uspokojí přírodní park Lusen v Bavorsku (z naší strany známá hora Luzný), ne až tak daleko od přechodu ve Strážném.

Výběhy zde jsou tak rozsáhlé, že mnohdy se ani nepodaří najít v terénu stádo zubrů, ale šance na vlky je veliká, s rysem a kočkou divokou to není tak jisté, vydry, losi a jeleni prakticky zaručeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám