Hlavní obsah

Studenti z Ostravy získávají cenné informace z ekonomické praxe

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava nabízí svým studentům řadu aktivit nad rámec klasického vyučování. Jednou z nich je například workshop Účetnictví, daně a audit v praxi, který v úterý 6. listopadu pro zdejší posluchače připravila Katedra účetnictví a daní.

Foto: VŠB-TUO

Na studenty čekalo několik setkání s profesionály z oboru.

Článek

Během celého dne na studenty zejména posledních ročníků čekala řada podnětných setkání s profesionály nejen z oblasti daní, ale také auditingu, transferových cen či velmi aktuálních otázek oddlužení a osobního bankrotu.

„Své zkušenosti účastníkům předalo hned několik našich externistů a spolupracovníků. Představili se zástupci Ministerstva financí České republiky, auditorské společnosti Deloitte, Komory daňových poradců České republiky nebo i odborníci z dluhové poradny,“ uvedla Jana Hakalová, vedoucí Katedry účetnictví a daní. Oproti běžným přednáškám v rámci klasické výuky nabízí workshopy prostor pro větší interakci mezi studenty, přednášejícími i pedagogy fakulty.

Prezentaci na téma Profesní kariéra v oblasti účetnictví a financí – co očekávat a jak uspět připravila Andrea Šnapková, accounting manager farmaceutické společnosti. Sama v oblasti financí působí již od roku 2005, má zkušenosti také z marketingu a prodeje.

„Snažila jsem se se studenty vést spíše diskuzi na téma perspektivy, která se otevírá absolventům vysoké školy s ekonomickým zaměřením. Důležité je podívat se na kariérní možnosti z několika úhlů, například z pohledu různých oborů, nabízených pracovních pozic, ale i třeba využitelnosti znalostí cizích jazyků,“ popsala Andrea Šnapková.

Ve své debatě předala studentům také několik konkrétních rad pro jejich zapojení se do pracovního procesu. „Pokud absolvent začíná postupně, má prostor učit se, pokládat otázky a současně rozvíjet své znalosti a zkušenosti, může svou kariéru postavit na pevných základech. Důležité je soustředit se i sám na sebe, na svůj tým a proaktivní přístup k práci,“ dodala Andrea Šnapková.

Účastníci workshopu se také seznámili s podmínkami získání mezinárodní certifikace ACCA. „Již od roku 2017 máme pro studenty přímé uznání hned pěti zkoušek, F1 až F4 a také F8. O certifikaci je velký zájem zejména mezi posluchači v navazujícím magisterském studiu,“ uvedla Jana Hakalová.

Zpestřením programu akce byla exkurze do ostravského studia Česká televize, která přinesla studentům i pedagogům možnost setkat se při méně formální příležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám