Hlavní obsah

Striptýz - nový divadelní počin Staré Arény a studentů Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě

Novinky, Jakub Labor

Studenti herectví Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě se představí v první repríze divadelní jednoaktovky známého polského dramatika Slavomira Mrožka, která se řadí k nejznámějším světovým hrám absurdního divadla.

Foto: Zeno Václavík

Striptýz - premiéra 17.11.2014

Článek

Premiéra inscenace Striptýz se uskutečnila již před měsícem a to symbolicky na 25. výročí Sametové revoluce 17. listopadu od 19 hodin v divadelním sále Staré arény v Ostravě.

Inscenace původně vznikla v prostorách Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě jako symbolické zakončení loňského školního roku a vzešla zcela z vlastní iniciativy a touhy studentů herectví udělat něco navíc nad rámec studia. Pedagogického vedení a režie se ujala známá ostravská herečka a pedagožka herectví Miroslava Georgievová

Rovnou při školní premiéře a zároveň derniéře v prostorách chodby školy v rámci Muzejní noci byli studenti osloveni s nabídkou inscenaci přezkoušet ve skutečném divadelním prostředí a učinit z ní jeden z hlavních bodů umělecké sezóny 2014/2015 v prostorách Staré arény.

Inscenace pojednává o strachu v nás, o tom postavit se nějaké moci. Slawomir Mrožek, autor inscenace, zde pracuje s tématem totalitního režimu tehdejší doby. Nástrojem útlaku jsou zde ruce, které ovládají dva muže. Dostali se do neznámé místnosti. Neví, jak se tam dostali, kým tam byli uvrženi. Proč? Za co? Netuší a tápou.

V hlavních rolích se představí studenti herectví 6. a 5. ročníku Marian Mazur a Jan Lefner. Své ruce propůjčil student oboru hra na violu Václav Haiker a student herectví 4. ročníku Robin Ferro.

Realizace inscenace se v roli režiséra ujala Miroslava Georgievová, které byli nápomocni Vladislav Georgiev, Kateřina Kazická a Jakub Labor.

První repríza této zbrusu nové inscenace v produkci Staré arény se uskuteční v úterý 16. prosince od 19 hodin v prostorách divadelního sálu Staré arény. Další reprízy jsou připraveny na 12. a 21. ledna 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám