Hlavní obsah

Střípky historických událostí města Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Každý týden v roce si můžeme připomínat události, jež se v minulosti v Ostravě odehrály. Informuje o nich Archiv města Ostravy.

Foto: Zdroj Archiv města Ostravy

Ostrava. Hotel Palace - 30. léta 20. století.

Článek

Dne 9. října 1930 půl hodiny po poledni zahájila svůj provoz později slavná kavárna Palace. Nacházela se v nové čtyřpatrové přístavbě hotelu National na dnešní třídě 28. října, kterou nechali podle návrhu architekta Ernsta Kornera vystavět známí ostravští kavárníci bratři Jacob a Ferdinad Gronnerové.

Z kavárenské místnosti v přízemí se dvěma schodišti vstupovalo na galerii, která měla vlastní šatnu a nápoje se zde dopravovaly pomocí zdviže. Nechyběla samozřejmě herna a známý bar Boccaccio  v suterénu, kde se denně konala taneční vystoupení.

Dobový tisk konstatoval, že „k vzhledu Ostravy nový podnik jistě přispěje, neboť  je na křižovatce hlavních tepen města a v místech, jež donedávna (píše se v roce 1930) nesloužila k ozdobě města".

Staré časy se bohužel do těchto míst opět vrátily.

Dne 9. října 1939 přijel do Moravské Ostravy Adolf Eichmann, pozdější hlavní organizátor holocaustu, aby projednal detaily vůbec prvního vysídlení evropských Židů. Muži z Ostravy měli začít s budování prvního tábora. Transporty organizačně zajišťovalo gestapo, avšak na veřejnosti to mělo vypadat jako dobrovolná iniciativa židovských náboženských obcí.

Již 18. října asi v půl deváté ráno odjel z nákladního nádraží v Přívoze první transportní vlak. Bylo v něm 901 ostravských Židů. Dalších 400 mužů odjelo 26. října. Třetí transport vyjel z Ostravy 1. listopadu 1939. Cestovalo v něm 322 vězňů pocházejících především z Prahy.

10. října 1942 se v Ostravě narodil Luděk Nekuda, známý trumpetista, zpěvák, televizní a rozhlasový moderátor, scénárista a dramaturg.

Během studií ruštiny a hudební výchovy na Pedagogické fakultě v Ostravě založil v roce 1961 spolu s Pavlem Veselým a Eduardem Schiffauerem dnes legendární amatérské divadlo Pod Okapem. Začal skládat, psát texty, nahrávat písničky. Objevoval se v Československé televizi a do roku 1967 hostoval v divadle Semafor. Luděk Nekuda zemřel 10. března 1988 v Praze na následky nešťastné náhody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám