Hlavní obsah

Střední Pohroní čeká na své turisty. Má co nabídnout

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidový charakter, lidová architektura i tradice. Jsme v dolině středního toku řeky Hron, kterou obepínají pohoří Tríbeč, Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy a Vtáčnik, který je zdejší nejvyšší horou s nadmořskou výškou 1346 metrů.

Foto: Žofia Hanušová

Folklór a lidové tradice jsou samozřejmou součástí života lídí v hronském regionu.

Článek

Turisté si v regionu Gron mohou do sytosti užít nádherné přírody, lesů i luk, kterými je neomylně provedou turistické chodníky a cyklotrasy. Na mnoha místech regionu také narazí na pozůstatky zdejší mnohaleté báňského dolování.

Mezi nejkrásnější vyhlídková místa v okolí města Nová Baňa, která je centrem regionu, patří rozhledna na vrchu Háj. Má tři vyhlídková poschodí, přičemž to nevyšší je ve výšce 12 metrů, odkud si turisté mohou užít hezky z nadhledu Novobanskou kotlinu, ze západní strany hřeben Pohronského Inovca, Viničný vrch a Sedlovou skálu a také velkou část Podunajské nížiny.

Stavba rozhledny je kombinací z místních přírodních materiálů, kámen i dřevo jsou z novobanské oblasti. Na přední straně rozhledny jsou zasazená mlýnská kola z ryolitu, která se v této oblasti vyráběla.

Návštěvníci mají jedinečnou šanci projít krajinou Pohronský Inovec mezi Starou Hutou a obcí Malá Lehota díky naučnému chodníku Vojšín. Trasa je dlouhá 12,58 km a má osm zastavení. Po pravé straně trasy za dolinou Hronu jsou vidět hřebeny CHKO Štiavnické vrchy, po levé straně CHKO Ponitří. Hřeben od Sedlové skály po Andezitové kamenné moře je zároveň rozvodím povodí Hronu a Váhu, do kterého se přes řeku Nitru vlévá říčka Žitava pramenící ve Veľkej Lehote.

Na úpatí Štiavnických hor nelze minout lázně Sklené Teplice, které se staly oázou odpočinku, skvělého relaxu a léčby pohybového ústrojí. Ve Sklených Teplicích vyvěrá v současné době sedm pramenů s teplotou od 37°C do 52,3°C. Léčebné termální lázně Sklené Teplice v idylické lesnaté dolině s potokem Teplá, patří mezi nejstarší na Slovensku.

První zmínka pochází už z roku 1550. Lázeňským evropským unikátem s teplotou léčivé termální vody 42º C, je Parenica, jeskynní parní bazén. Do této přírodně vytvořené jeskyně vyvěrá voda bohatá na magnézium a kalcium, která je čistě přírodním produktem, chemicky se neupravuje a ničím se neředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám