Hlavní obsah

Stop hazardu v Plzni! Podpora přišla ze strany Ústavního soudu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Plzeň a především její centrální obvod přišla dobrá zpráva ze strany Ústavního soudu, který podpořil dlouholetý boj tohoto obvodu za možnost regulace hazardu pro oblast, která spadá pod jeho správu.

Foto: Alena Oudová

Pro Plzeň přišla dobrá zpráva ze strany Ústavního soudu, který svým rozhodnutím podpořil boj místního centrálního obvodu za možnost regulace hazardu.

Článek

Až dosud mohl obvod regulovat pouze výherní hrací přístroje, zatímco výherní loterijní terminály povolovalo ministerstvo financí. Díky tomu během několika posledních let vzrostl počet heren v centru města. Nový zákon, který vracel regulační pravomoc obcím, a který byl v loňském roce schválen jak parlamentem, tak senátem, byl ve finále vetován prezidentem republiky Václavem Klausem.

Nyní do věci však vstoupil Ústavní soud, který na svých webových stránkách zveřejnil toto rozhodnutí: "Ústavní soud je přesvědčen, že snaha města o regulaci umístění videoloterijních terminálů nezasahuje do kompetencí ministerstva financí. Je proto přípustné, aby obec, pociťuje-li takovou místní potřebu, regulovala obecně závaznou vyhláškou umístění těchto videoloterijních terminálů na území města."

"Pro náš obvod je to příznivá zpráva, protože o regulaci hazardu ze strany obce bojujeme už několik let a s praxí ministerstva financí jsme se nehodlali smířit. Kde jinde by se měl hazard a gamblerství regulovat, než v místě, kde má místní samospráva dobré znalosti poměrů a může účinně chránit obyvatele před těmito negativními jevy," uvedl starosta plzeňského centrálního obvodu Jiří Strobach.

Již v pondělí 13. června tak v Plzni proběhla schůzka starostů městských obvodu 1 – 4 s členem rozpočtového výboru Parlamentu ČR Ing. Vladislavem Vilímcem, který předkládá oponentní návrh loterijního zákona. Ten navrhuje schválit novelu zákona s možností, aby obce mohly na základě vyhlášky regulovat místo i dobu provozování jak výherních hracích přístrojů, tak nově i výherních loterijních terminálů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám