Hlavní obsah

Starou huť u Adamova čeká návrat v čase o hezkých pár století

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výroba dřevěného uhlí v milíři, vypalování keramiky či tavení železa, to vše jsou činnosti starých Slovanů, které si budete moci sami vyzkoušet už tuto sobotu 27. května ve Staré huti u Adamova.

Foto: archiv TMB

Tavba železa.

Článek

Technické muzeum města Brna ve spolupráci s různými sdruženími a spolky připravilo na své externí památce 17. setkání ve střední části Moravského krasu s názvem Slované na huti.

Program nejen pro rodiny s dětmi startuje už v 9:30. Na návštěvníky čeká ukázka tavby železné rudy v replikách slovanských pecí, pálení vápna, soustružení dřeva či pálení dřevěného uhlí v milíři.

„Milíř se stavěl i zapaloval ještě před akcí a díky větrnému počasí máme uhlí už hotové. Momentálně milíř vychládá,“ uvedla Šárka Motalová z Technického muzea Brno. „O ukázky milířování uhlí, jak ho známe z pohádky Pyšná princezna, se postará hornicko-historický spolek Františka,“ doplnila. Kromě přiblížení práce havířů dojde i na pečení chleba, odlévání barevných kovů či ukázky kovářského řemesla. 

 „V expozici hutě si budou moci návštěvníci pohlédnout produkty z tavby a také uvidí, jak se některé nástroje zpracovávají, například jak se kove motyka,“ přiblížila Motalová. Josefov u Adamova zkrátka čeká návrat v čase o hezkých pár století. Atmosféru na místě dokreslí družina Daga, která se zabývá rekonstrukcí života na Velké Moravě.

Program ve Staré huti patří k dalším zastavením z cyklu S Matičkou a Šroubkem za poznáním putujem, což znamená, že památka ožije, aby se co nejvíce přiblížila její původní funkce. I tentokrát na malé zvědavce čekají stanoviště s úkoly a také interaktivní prohlídka se začátkem v 15 hodin. V tento den se jinak klasické prohlídky s průvodci nekonají.

Jelikož se do akce zapojuje i Moravský kras, nabízí se v tento den ze Staré huti kyvadlová doprava také k jeskyním Výpustek a Stará Drátenická. Technické muzeum v Brně zajišťuje i dopravu z vlakové zastávky v Adamově do Josefovského údolí a zpátky (zhruba každou hodinu). V 17:15 po skončení programu odjíždí ze Staré huti autobus do Brna-Řečkovic.

Stará huť se nachází ve střední části Moravského krasu v Josefovském údolí mezi Adamovem a Křtinami. Jde o pozůstatek hutnického komplexu z první poloviny 18. století, jehož dominantu tvoří 10 metrů vysoká dřevouhelná železářská pec Františka. Jeho součástí jsou dále dvě rampy, pece na pálení vápna a bývalá modelárna s expozicí Železářství ve střední části Moravského krasu.

Památka je v dubnu a květnu přístupná o sobotách, nedělích a svátcích od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin, od června do září je rozšířená otevírací doba od úterý do neděle. Poslední vstup je v 16:30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám