Hlavní obsah

Sportovní událost roku 2011 MS v ragby se odehraje na Novém Zélandu

Novinky, Petr Skála

Časomíra umístěna před několika novozélandskými stadióny, jež se stanou dějišti zápasů MS v ragby, odpočítává zahájení největší sportovní události roku 2011, kterým je světový šampionát ve hře se šišatým míčem. Svátky ragby trvající 34 dnů přesně od 9. září do 23. října 2011, začínají za měsíc.

Foto: Petr Skála

Eduard Krützner se v březnu 2011 podíval do dějiště MS v ragby na Nový Zéland. Do začátku světového šampionátu tehdy zbývalo šest měsíců

Článek

"Neočekává se nějaké velké překvapení. Favoritem na vítěze MS je Nový Zéland, který také drží aktuální rekordní neporazitelnost ze všech účastníků světového šampionátu. Určitě si pořadatelská země nenechá ujít zisk mistrovského titulu, na který čeká od roku 1987, kdy se také první světový šampionát konal na Novém Zélandu," míní znalec ragby a bývalý reprezentant, trenér a tuzemský i mezinárodní funkcionář Eduard Krützner starší.

Začíná se nejdříve 40 zápasy ve čtyřech skupinách.

Skupina A:  Nový Zéland, Francie , Tonga, Kanada, Japonsko

Skupina B:  Argentina, Anglie, Skotsko, Gruzie , Rumunsko 

Skupina C:  Austrálie, Irsko,  Itálie , Rusko, USA

Skupina D: Jihoafrická republika,  Wales, Samoa,  Fidži, Namibie 

"Lze předpokládat, že do čtvrtfinále se asi probojují Nový Zéland a Francie ze skupiny A, Anglie a Argentina ze skupiny B, dále Austrálie a Irsko ze skupiny C a Jižní Afrika a patrně Samoa nebo Wales ze skupiny D," má jasno Eduard Krützner. Pak osm týmů čeká osmifinále, semifinále a finále.

"Nikdo zatím nechce odhadovat, kdo bude hrát s Novým Zéland ve finále a tak se nechme překvapit, kdo bude v tu dobu ve formě," dodává zkušený ragbyový znalec, který byl osobně na třech MS jako čestný host mezinárodní ragbyové federace IRB, která pořádá světový šampionát.

"Bylo to v letech 1999 v Anglii, 2003 v Austrálii a 2007 ve Francii, kde jsem v Paříži  viděl, jak mistrovský titul získala Jižní Afrika, která jej letos obhajuje," vzpomíná muž, jemuž ragbisté říkají Medák.

"Na Novém Zélandu, kde jsem byl letos v březnu na návštěvě, už tehdy žili  světovým šampionátem snad všichni obyvatelé. Je to pro ně událost tohoto století a očekávají od ní také velkou návštěvnost cizích turistů. Zápasy budu letos sledovat u televize a vzhledem k časovému posunu to budou příjemná dopoledne," uzavírá Eduard Krützner starší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám