Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší frgál ve Velkých Karlovicích vyhrál tvarohový, upekl ho instalatér

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvarohový frgál Zdeňka Filáka z Francovy Lhoty zvítězil ve 14. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 4. října ve Velkých Karlovicích na závěr Karlovského gastrofestivalu. Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Porotě soutěže o nejlepší frgál předsedá Ladislav Frgal (na snímku).

Článek

„Nejvíc frgálů bylo tvarohových, hruškových a makových. Nechyběly i jiné oblíbené náplně: povidlová, jablečná, ořechová či borůvková, z méně častých rebarbora a zelí, poprvé jsme tu měli frgál z fíků,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž pořádá.

Sedmičlenná porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Valašský frgál má mít 30 cm, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. V souladu se zeměpisným označením zapsaným do rejstříku Evropské unie musí být vyroben na území Valašska.

V čele poroty jako každý rok zasedl Ladislav Frgal. „Pekařky se opět činily, soutěžní frgály jsou rok od roku lepší a pro nás tím pádem rozhodování stále složitější,“ konstatoval Ladislav Frgal. 

Pečení frgálů je na Valašsku spíše doménou žen, mužský vítěz je tak v historii soutěže raritou. Sedmadvacetiletý Zdeněk Filák je profesí instalatér. „Pečení a vaření je můj koníček od dětství, už od sedmi let jsem se pohyboval v kuchyni, ale frgály peču až poslední tři roky. Naučila mě je maminka, která mi předala rodinný recept,“ dodal Zdeněk Filák.

Soutěž frgálů je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Letošní sedmý ročník podle prvních odhadů za víkend navštívilo na 40 tisíc lidí. „Ocitáme se již na hranici kapacity našeho údolí Léskové, hlavně z pohledu parkování. Letos výrazně přibylo hostů ze Slovenska, mají to k nám kousek a nahrává jim i současný kurz eura,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, farmářský trh, kuchařské show, řemeslný jarmark, lidové veselice, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál a další doprovodné programy. V sobotu zde proběhla i soutěž o nejlepší klobásu, do které se zapojilo 17 výrobců. Vyhrál Alan Valentovič z Přerova.

Velkému zájmu se opět těšily také tradiční galavečeře pro milovníky vysoké gastronomie, zvláště Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna od šéfkuchaře Pavla Pospíšila, prvního českého držitele michelinské hvězdy, který trvale žije v Německu.

„Ve Velkých Karlovicích jsem byl poprvé, jsem nadšený ze zdejší krásné a čisté přírody, nádherných chaloupek, množství lidí, kteří se sem přijeli radovat z dobrého jídla... Byla tu úžasná atmosféra,“ rozplýval se Pavel Pospíšil. K přípravě degustací si s sebou z Německa přivezl jednoho pomocníka, zbylou část týmu sestavil z kuchařů Lanterny. „Je skvělé, jak ty lidi tady práce baví, dělají ji s chutí a vervou, máte obrovskou kliku, to vám závidím,“ konstatoval šéfkuchař.

A na čem si nejvíc pochutnal on sám? „Na frgálech. Zkusil jsem ořechový, povidlový a makový, ten byl obzvlášť dobrý. A pak daňčí klobása na hotelu Horal! Řeknu vám, že ta byla světová,“ uzavřel Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám