Hlavní obsah

Sobota v Solvayových lomech s vláčky i automobilovými veterány

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavěrečný prohlídkový den této sezóny ve skanzenu Solvayovy lomy na Berounsku se uskutečnil v sobotu 30. října.

Foto: Jana Bečková

Depo lokomotiv před štolou

Článek

A co zde bylo k vidění? Mimořádně jezdily dva vláčky s vagóny po areálu a vozily přítomné návštěvníky. Dále nadšenci ze společnosti Barbora, která se již dlouho o tento skanzen stará, uvedli do provozu všechny lokomotivy. A prováděli každou hodinu "spanilou jízdu " všech provozuschopných vozidel. Celkem se jich předvedlo osm.

Součástí slavnostního zakončení sezony byla i výstava automobilových veteránů a historických nákladních vozidel. Vidět v provozu Tatru 111 jeřáb a také Pragu V3S bylo zajímavé.

Počasí se vyvedlo nad očekávání dobře a tak návštěvníků se z blízké obce Bubovice vypravilo za celý den víc než dost. Jelikož parkování je pouze v obci či na kraji lesa, byl to i dobrý turistický výlet. Po celou dobu akce byl otevřen bufet a i vegetarianské občerstvení a prodej suvenýrů a knih s železniční a historickou tematikou byl samozřejmostí.

Po projetí areálu vláčkem a prohlídce výstavy aut se ještě hodila vycházka na blízkou vyhlídku nad Sv. Janem pod Skalou. A zde jsme si připadali chvilku jak "na Václavském náměstí" - tak značný počet lídi se zde vyskytoval .

Akce se vydařila a už se připravuje další sezóna. Samozřejmě je skanzen přístupný po celý rok, leč bez projížděk a prohlídek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám