Hlavní obsah

Smrt v krásných očích ve vile Amerika

Novinky, Zuzana Rožková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadační fond na podporu vážné hudby zahájil svou letošní koncertní sezónu ve čtvrtek 21. června v 19.00 hodin v Muzeu Antonína Dvořáka na pražském Karlově koncertem se zajímavým názvem MORTE I BEGLI OCCHI aneb Smrt v krásných očích.

Foto: Barbora Fabiánová

Motus Harmonicus

Článek

Koncert byl uspořádán v rámci cyklu AMERICKÉ JARO 2012 ve spolupráci s Mezinárodní společností Antonína Dvořáka. Vystoupili na něm Jakub Michl (viola da gamba), Isabella Shaw (soprán) a Kamila Dubská (cembalino), jinak též členové souboru MOTUS HARMONICUS.

Jmenované hudební těleso je sdružením hudebníků, kteří usilují o historicky poučenou interpretaci hudby z období renesance, baroka a klasicismu. Pro první, nejen teplotou, ale i podle kalendáře letní  podvečer, vybrali mladí umělci světskou vokální tvorbu skladatelek italského seicenta.

Zazněly krásné romantické skladby, většina z nich obohacena zpěvem Isabelly Shaw. Ta posluchačům předem představila texty a všichni pak mohli plně pochopit Smrt v krásných očích. Samozřejmě nikoliv v očích Isabelliných, nýbrž v pojetí středověké poezie a povídek. Téma očí bylo v souvislosti s láskou zmiňováno kupříkladu v tvorbě Dantově či Petrarkově. 

V sále zalitém slunečními paprsky byl na Isabellu příjemný pohled, svým prožitkem a pojetím skladby působivě představila. Posluchače taktéž velmi oslovila sólová skladba cembalina v podání Kamily Dubské. Mužským prvkem a uším lahodícími zvuky violy da gamba obě mladé ženy skvěle doplňoval Jakub Michl. Jakub je bývalým stipendistou Nadačního fondu na podporu vážné hudby, neboť díky podpoře fondu realizoval svá studia v Londýně.

Festival AMERICKÉ JARO s sebou nese vzácný duchovní odkaz Antonína Dvořáka. I když se ví, že ve vile Amerika fyzicky nikdy nepobýval, tak lze s potěšením závěrem konstatovat, že v atmosféře prodchnuté tímto mistrem, se koncert stal důstojným přispěním k celému letošnímu cyklu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám