Hlavní obsah

Slovácký festival chutí a vůní rozvoní Uherské Hradiště

Novinky, Renáta Polišenská

Báleše, patenty, koláčky, domácí klobásky i zabijačka a další slovácké speciality provoní v sobotu 3. října od 9.00 hodin Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti. Zpestřením letošního folklorního programu bude pilotní díl nového pořadu o vaření Špetka Slovácka.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Milovníci tradiční a poctivé slovácké kuchyně se mohou i letos těšit na slovácké speciality z rukou kuchařek, těch nejpovolanějších, babiček, maminek a tetiček.

Téměř třicet stánků bude lákat k ochutnání nadýchaných vdolečků, bramborových patentů s povidly a mákem, horkých bálešů přímo z kamen, slováckou kyselicu, bramborový prejt, voňavé domácí klobásky přímo z udírny, čerstvý chleba se sádlem a cibulí nebo škvarkovou pomazánkou či zabijačkové speciality z kotle a řadu dalších dobrot podle receptů z Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku či ověřených receptů z domácích receptářů.

Představí se restaurace zapojené do projektu Tož okoštujte Slovácko, které nabízí na svých jídelních lístcích tradiční slováckou kuchyni. V prodeji budou i domácí nudle, medy, perníky, sušené ovoce a další potraviny s ochrannou známkou Tradiční výrobek Slovácka. Nebude chybět ani čerstvě lisovaná jablečná šťáva, vinné mošty, víno, burčák a bohatý doprovodný program.

V 9.00 hodin vystoupí na pódiu Cimbálová muzika Bálešáci ze Starého Města, jejichž název krásně ladí s tématem festivalu, v 9.30 proběhne slavnostní zahájení Slováckého festivalu chutí a vůní a v 10.00 hodin odstartuje pilotní díl nového pořadu o vaření Špetka Slovácka.

Přímo na pódiu se bude nejen povídat o novém desetidílném pořadu Televize Slovácko, ale také vařit domácí kyselica s uzeným žebrem. V programu, který bude pokračovat až do 16.00 hodin, se mohou návštěvníci těšit také na Cimbálovou muziku Šimbolica, dívčí sbor Danajky, povídání o slovácké kuchařce, harmonikáře z Vápenic i na oblíbenou soutěž ve stloukání másla o Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Souběžně se Slováckým festivalem chutí a vůní poběží v Uherském Hradišti další doprovodné akce - Selské trhy na Mariánském náměstí a ve Slováckém muzeu pořad Tvoříme v muzeu nazvaný „Mrkev nejen na oči, chutěmi vám zatočí!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám