Hlavní obsah

Slovácký festival chutí a vůní pokřtí kuchařku tradičních pokrmů

Novinky, Lenka Durďáková

V sobotu 4. října Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti a Slovácké muzeum provoní nejrůznější slovácké speciality od pečiva, vdolečků, medu, cukroví, piva, vína, moštů, polévek, kysaného zelí, uzenin, zabijačky a spousty dalších dobrot.

Foto: Radek Frýsa

Příprava těsta na báleše

Článek

Všechna jídla jsou od slováckých producentů a kuchařů, někteří z nich jsou držiteli ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka, své kuchařské umění představí i Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická.

Festival samotný bude zahájen v 10 hodin dopoledne slováckou snídaní za doprovodu DH Blatnička, pokračovat se bude obědem, svačinou a den ukončí před 18. hodinou večeře. V pravé poledne starosta města Uherské Hradiště a současně předseda správní rady Regionu Slovácko Květoslav Tichavský spolu s dalšími hosty slavnostně pokřtí Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II.

„Prodej této publikace a výdej publikací zakoupených na vouchery bude probíhat už od samotného rána. Region Slovácko připravil ještě jeden bonus – podařil se dotisk prvního dílu. Sice jen v omezeném množství 1000 kusů, větší náklad nám rozpočet bohužel neumožňuje, přesto jsme rádi, že jej lidem můžeme nabídnout,” uvedla Renáta Polišenská, tajemnice Regionu Slovácko a organizátorka festivalu.

A co nám ještě festival nabídne? Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti v rámci Dne Zlínského kraje se bude od 9 hodin také vařit a péct, těšit se můžete na růže, manželsvo, chumlaninu, nadívaninu, odpoledne i na besedu s redaktorkami zmiňované kuchařky.

Do festivalu se pečenými dobrotami zapojí i Café 21 na jezuitské koleji. Ve stejné budově ve Felixově sále bude souběžně probíhat výstava Libora Velana k publikaci Jak chutná východní Slovácko a s jejím autorem můžete o publikaci pobesedovat.

Páteční Gastrovečer

Jako poděkování všem lidem, kteří podporují tradiční slováckou gastronomii, bude v pátek 3. října věnován večer v restauraci Hotelu Koníček. Předpremiérově zde bude představena Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II.

Podávat se bude čtyřchodové degustační menu připravené šéfkuchařem Milanem Píšťkem a večer zakončí beseda u cimbálu s cimbálovou muzikou Mladí Burčáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám