Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede originální novinku Kdy bude po válce

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 21. dubna uvede Slovácké divadlo v Uherském Hradišti poprvé novinku nazvanou Kdy bude po válce. Původní autorskou koláž, která se vrátí k tématu první světové války a připomene i sté výročí vzniku Československa, nastudovala režisérka Zoja Mikotová.

Foto: Marek Malůšek

Režisérka Zoja Mikotová na zahajovací zkoušce ve Slováckém divadle.

Článek

„O tématu první světové války jsem věděla a přemýšlela docela dlouho a do Slováckého divadla jsem se opět velmi těšila,” říká Zoja Mikotová, která se do Uherského Hradiště letos vrátila už popáté. 

Koláž vycházející z autentických zápisků, dopisů a vzpomínek chce postihnout některé lidské stránky běžného válečného života v posledních letech vlády císaře Františka Josefa I., zejména příběhy žen a dětí, jež se často nedobrovolně staly, ze dne na den, hospodáři a živiteli rodiny či předčasně dospělými. „Chceme, aby téma hry zůstalo vážné, ale ne jenom děsivé. Aby bylo i citové a diváka se dotklo,” dodala režisérka.

Spoluautorkou textu je dramaturgyně Slováckého divadla Iva Šulajová, která přibližuje, jakými otázkami a tématy se při tvorbě koláže s režisérkou Mikotovou zabývaly.

„Původní červencové dobrodružství roku 1914, jak mnozí nadšení mladí vojáci chápali nástup do armády, se nakonec překvapivě protáhlo a bezprecedentně rozrostlo. Podle některých badatelů se lidská společnost po tzv. Velké válce už nikdy nevrátila do etických poměrů před rokem 1914 a civilizační úpadek například v oblasti morálky a etiky se otevřel právě v atmosféře válečného či bezprostředně poválečného světa, kdy dříve okrajové lidské chování se stalo normou,” říká Iva Šulajová s tím, že téma koláže zpracovávaly se Zojou Mikotovou nejen s ohledem na Uherské Hradiště, ale i celý kraj. „Cítíme ji situovanou někam sem, na Slovácko či šířeji na Moravu, ale pojímáme příběh jako nadosobní a nadmístní.

Pro jedinečnou novinku bude podle tvůrců důležitá i výprava. Tu pro Slovácké divadlo vytvořily dvě mladé výtvarnice, Juliána Kvíčalová a Markéta Šlejmarová. Scénografky se do divadla vracejí po roce, kdy se Zojou Mikotovou spolupracovaly na pohádce O Květušce, zahrádce a babici Zimici, za niž získaly letos i Cenu komediantů.

„Vycházely jsme z materiálů, které nashromáždily režisérka Zoja Mikotová a dramaturgyně Iva Šulajová. Ze starých dopisů, pohlednic a korespondenčních lístků, které jsou lokální, pocházejí i přímo ze Slovácka,” přibližuje novinku Markéta Šlejmarová.

„Dohodly jsme se, že scénu ani kostýmy nechceme dělat dokumentárně a podávat autentické svědectví, proto bude výtvarné pojetí stylizované. Materiálů z první světové války je totiž podstatně méně, takže hledání bylo obtížnější a ani není v našich silách pojmout toto téma dokumentárně. Proto jej posouváme dál a díváme se na něj naším pohledem,” doplnila Juliána Kvíčalová.

V novince se představí Vladimír Doskočil, Petr Čagánek, Josef Kubáník, David Macháček, Pavel Majkus, Martin Vrtáček, Jaroslava Tihelková, Tereza Hrabalová, Tereza Novotná a další.

Hudbu k inscenaci složil český bubeník, zpěvák a skladatel Zdeněk Kluka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám