Hlavní obsah

Slavnostní vernisáž v Senátu: Bohuslav Martinů obrázky kreslící

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 23. srpna proběhla v prostorách Senátu Parlamentu ČR v Praze slavnostní vernisáž kreseb poličského rodáka Bohuslava Martinů. Ano, slavný skladatel se tentokrát představil v jiné roli, jako autor půvabných obrázků.

Foto: Alena Zavoralová

Výstava Martinů obrázky kreslící v budově Senátu ČR ve Valdštejnském paláci

Článek

„Výstava nese název Martinů obrázky kreslící a soustřeďuje kresby z dob skladatelova mládí, přibližně z let 1908-1923. Prvé z nich kreslil ještě v dobách svého studia na pražské konzervatoři, ty poslední před odjezdem do Paříže, poté již kreslit přestal. Jsou to kresby amatérské, neumělé, Martinů je kreslil jen z vnitřní potřeby, jako formu určité umělecké relaxace, nikoliv jako nějaké umělecké vyznání. Jsou ale unikátní výpovědí o jeho životních zkušenostech, pocitech a touhách, neboť Martinů zachycoval jak některé konkrétní momenty ze svého života, tak své představy a sny,“ uvedla autorka výstavy, muzikoložka Monika Holá.

Výstava ve výjimečných prostorách se koná díky záštitě senátora Radko Martínka.

Senátor Martínek ve svém projevu v úvodu vernisáže uvedl, že má s Poličkou spojená dvě místa, která jsou jeho srdeční záležitostí, a to hrad Svojanov, druhým místem je kostel sv. Jakuba s rodnou světničkou Bohuslava Martinů.

Slavnostního dne v Senátu se zúčastnili jak zástupci města Poličky se starostou Jaroslavem Martinů, místostarostou Antonínem Kadlecem, ředitelkou poličského muzea Pavlou Juklovou, muzikoložkou Monikou Holou a dalšími zájemci z řad poličské veřejnosti, zároveň byli přítomní významní hosté z oblasti umění, zejména hudby, i veřejného života. Mezi hosty byl také profesor Jaroslav Mihule, jeden z největších znalců osobnosti Bohuslava Martinů.

„Děkuji senátorovi Martínkovi za umožnění výstavy v prostorách Senátu, je to významná událost pro město Poličku, která zviditelňuje našeho největšího rodáka,“ řekl starosta města Jaroslav Martinů.

Na vernisáži v Zaháňském salonku samozřejmě nechyběla hudba poličského rodáka, zazněly části ze skladby Čtyři madrigaly pro hoboj, klarinet a fagot Bohuslava Martinů v podání členů souboru Janáček Ensemble (Jurij Likin - hoboj, Milan Polák - klarinet a Roman Novozámský - fagot).

Výstava Martinů obrázky kreslící je volně přístupná veřejnosti, potrvá do 7. října a je zdarma. Senátem projde denně řada návštěvníků jak z České republiky, tak ze zahraničí, pro propagaci města Poličky a jeho největšího rodáka má obrovský význam.

Ze Senátu se obrázky Martinů přesunou zpět do jeho rodné Poličky, kde se bude výstava v rozšířené podobě konat od 13. října do konce letošního roku.

„Půjde o unikátní výstavu co do obsahu. Kreseb je totiž celkem na dvě stě, a i když leckteré obrázky Bohuslava Martinů již zveřejněny byly, vždy to bylo spíše jen jakési dokreslení určité atmosféry v souvislosti s životem či dílem skladatele. Dosud nikdy kresby nebyly prezentovány v celé šíři jako ucelený komplet, obohacený o zasazení do historických, společenských a kulturních souvislostí. To chce nabídnout chystaná výstava v Poličce, v jejímž rámci vyjde i reprezentativní katalog všech Martinů kreseb,“ připojila pozvání na poličskou výstavu Monika Holá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám