Hlavní obsah

Školní jídelny v Jeseníkách vaří regionálně

Novinky, Tereza Schreiberová

Žáci pěti základní škol napříč Jeseníky si tento týden budou pochutnávat na tradičních jídlech hor pod Pradědem. Právě probíhající gastronomický festival Chuť Jeseníků se promítl i do jídelníčku školních kuchyní. Do puntíku se tak naplňují vize organizátorů oživit tradice regionu.

Foto: Tereza Schreiberová

Žáci ZŠ Vrchlického v Šumperku si chutě Jeseníků užívají pravidelně. Regionální jídla jim šmakují.

Článek

"Každý rok oslovujeme školní jídelny s nabídkou zapojit se do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Akce má velký úspěch mezi učiteli i žáky. Ochutnají něco nového a mnohdy se prvně setkají s tím, co je tradiční, jesenické,” uvedla Markéta Ficnarová z pořadatelského sdružení Jeseníky přes hranici.

V letošním roce se do týdne s Chutí Jeseníků zapojilo pět základních škol: tradičně ZŠ Vrchlického v Šumperku, dále pak základní školy v Bruntále, Rýmařově a Hanušovicích.

"Matadorem v přípravě tradičních jídel Jeseníků je školní jídelna při základní škole na šumperské Vrchlického ulici. Ta se do projektu letos zapojila již potřetí,” chválí angažovanost šumperské školy Markéta Ficnarová. Strávníci této školy v týdnu od 9. do 13. září ochutnají například slezský bigos, plněný zelný list, místní verzi zelňačky, hovězí maso s křenem a další regionální speciality. "Děti na změnu jídelníčku reagují velmi pozitivně, návrat k tradicím a regionálním surovinám si pochvalují i rodiče," doplnila Ficnarová. 

V bruntálské základní škole plánují svým strávníkům nabídnout hovězí špekovou pečeni s chlebovou omáčkou a vozkovu houskovou polévku, která je například hitem jídelníčku v restauraci Kolštejn. Ta je zařazena do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Rýmařovská základní škola připraví ve čtvrtek kompletní menu „Made in Jeseníky“. Podávat se bude zelňačka podle lokálního receptu a masové knedlíčky v nudlovém těstě. 

Chuť Jeseníků je třetím ročníkem úspěšného gastronomického festivalu, který letos vybral ty nejlepší podniky. V nich nabízí tradiční jídla regionu. Akce vypukla v polovině června a potrvá až do konce září. Letos se gurmánům představuje sedm velmi kvalitních restaurací, jedna pivnice a jedna kavárna. Účastníci jsou vybráni skutečně pečlivě, a to na základě kladných referencí, získaných certifikátů kvality nebo vlastní zkušenosti organizátorů.

Cílem festivalu je vrátit místní jídla do nabídek restaurací a vytvořit zajímavou nabídku pro turisty. Pořadatelem akce je občanské sdružení Jeseníky přes hranici, akce je podporována Olomouckým krajem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám