Hlavní obsah

Senioři si "cvičili myslivnu", tentokrát na téma chřipka

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neformální klub seniorů, který sídlí v centru Prahy, se pravidelně schází již několik desítek let. Trénují pravidelně paměť, říkají tomu „cvičení na myslivnu“, a otvírají celou řadu témat, o kterých se, podle jejich slov, ví málo. První prosincové pondělí v klubu v Rybné ulici otevřeli téma chřipka.

Foto: Lenka Žáčková

Senioři neformálního klubu v Rybné ul. v Praze (seminář o chřipce)

Článek

A seminář, který pro ně připravila nezisková organizace O.P.U.S, o. s., byl pojat jako kvízové povídání. Začal u květů tavolníku a tužebníku, ze kterých se dříve získávala kyselina salicylová, která je považována za předchůdce dnešní průmyslově vyráběné kyseliny salicylové.

První kvízová otázka byla: „Ze kdy pochází podrobný návod k protizánětlivému použití odvaru z listů myrhy a vrby, zejména k tišení kloubních bolestí?“ Překvapení byli všichni účastníci semináře, neboť již Asyřané v období 4000 př. n. l. – 2000 př. n. l. získávali léčivé látky ze zmíněných rostlin, což je doloženo v Ebersově papyru.

K posledním kvízovým dotazům patřil ten, kdy začala být podávána kyselina sulfosalicilová na trh v podobě léku a který to byl. Tady už většina seniorů bodovala, neboť bez velkého zaváhání uváděli Aspirin či Acylpyrin. Neodhadli jen rok, od kdy je patentově chráněn. Nejbližší odhad byl jen posunem o 30 let. Pro úplnost si dovoluji doplnit, že Aspirin je patentově chráněn od roku 1899.

V duchu tématu se ještě otevřely otázky, co je vlastně chřipka a jaké typy virů ji způsobují. Podrobněji jsme si povídali o sezónních chřipkách, které jsou charakterizované náhlým nástupem vysoké horečky, kašle (obvykle suchého), bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů, těžké nevolnosti, bolesti v krku a rýmou.

Senioři se již nyní těší na další téma, které budou společně probírat ještě v předvánočním čase – bude se týkat regulace energií, především tepla, neboť vstupuje v platnost novela zákona o hospodaření energií, který ukládá povinnost všem majitelům domů u všech vnitřních tepelných zařízení instalovat nejen příslušné regulační prvky, ale také zařízení registrující dodávku tepelné energie.

V závěru je nutné ještě zmínit, že semináře, které připravuje sdružení O.P.U.S, o. s. si kladou za cíl sociálně aktivizovat seniory a dát jim seriózní prostor pro setkávání, které je pro ně užitečné nejen informacemi, ale především proto, že mají možnost se setkat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám