Hlavní obsah

Rozhledna na Velké Deštné je splněný sen

Novinky, Dana Ehlová

Poslední říjnový víkend zažil nejvyšší vrcholek Orlických hor – 1115 metrů vysoká Velká Deštná – obrovský nápor turistů a milovníků hor. Všichni chtěli vidět novou rozhlednu, zpřístupněnou 26. října v pravé poledne a pokochat se krásou zdejší krajiny pohledem z výšky.

Foto: Dana Ehlová

Nová rozhledna na nejvyšším vrcholku Orlických hor.

Článek

Na Jiráskově cestě ve směru ze sedla na Šerlichu to v den D vypadalo jako na Václaváku. Všichni, velcí i malí, nevyjímaje kojence v kočárku, směřovali k rozhledně.

Dětem zpestřilo téměř čtyřkilometrovou trasu plnění úkolů z pohádky O pašerácích a rozveselily je bytosti, které na tento mimořádný den svolala vládkyně zdejších hor, princezna Kačenka. Dorazili hejkal, černá paní s kostlivcem a bludičky.

Krátce před polednem bylo prostranství v místě vrcholu Velké Deštné zcela zaplněné. Úderem 12. hodiny zazněla státní hymna v podání Dobrušského žesťového sdružení a pak už starostka obce Deštné v Orlických horách Alena Křížová poděkovala ze spolupráci architektovi, stavební firmě a stavebnímu dozoru i Správě CHKO. Největší dík podle ní však patří panu hraběti Kolowrat-Krakowskému za to, že neváhal obci darovat pozemek, na kterém stojí rozhledna, a že od začátku stavbu podporoval.

Nové rozhledně požehnal P. Pavel Rousek. Přestřižení symbolické pásky se zhostili vedle starostky Aleny Křížové také hejtman Jiří Štěpán, Filip Kolowrat-Krakowský, místopředseda Euroregion Glacensis Miroslav Kocián, Petr Likavec ze spolku Velká Deštná, autor návrhu architekt  Lukáš Svoboda, Ing. Vladimír Žák z firmy Elektroin Ing. Valtera, technický dozor investora a Ing. David Rešl ze Správy CHKO.

A v následujících minutách už přivítala štíhlá stavba první návštěvníky. Po devadesáti šesti schodech postupně stoupali na vyhlídkovou plošinu ve výšce téměř 18 metrů dospělí i děti, aby si vychutnali historický okamžik pohledu na krásu okolní krajiny.

Přestože úplně dokonalému výhledu první den bránil lehký opar daleko na obzoru, nikdo nelitoval. Naopak - mnozí se sem určitě brzy vrátí, protože  při maximální viditelnosti bude možné vidět Kralický Sněžník nebo Praděd, na druhé straně Krkonoše, snad i Ještěd a směrem do nížin Hradec Králové či místa ještě vzdálenější.

Připomeňme pro úplnost, že rozhledna má tvar nepravidelného pětiúhelníku, železobetonové základy spolkly 100 kubíků betonu, na svrchní část spotřebovali stavitelé 20 tun oceli a 10 kubíků dřeva.

Není pochyb, že tato stavba, viditelná zdaleka, představuje splnění snu pro mnoho zainteresovaných v čele se starostkou Deštného Alenou Křížovou stejně jako pro většinu zdejších obyvatel a milovníků hor. Hejtman Jiří Štěpán ji považuje také za určitý maják, když během slavnosti řekl: „Je majákem pro nás i pro ty, kteří zde budou procházet, majákem, který bude obrazně světlo vysílat do okolí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám