Hlavní obsah

Řidič dostal při jízdě infarkt a havaroval, první pomoc mu poskytli policisté

• Aktualizováno
Novinky, Milan Haluška

Záchranáři v pondělí kolem 16. hodiny zasahovali u dopravní nehody automobilu ve Frýdku-Místku. Třiapadesátiletý řidič dostal při jízdě infarkt a havaroval na kruhovém objezdu poblíž obchodního domu Tesco ve Frýdku-Místku. Na místě byli jako první policisté, kteří muži poskytli první pomoc.

Foto: Policie ČR

Havarovaný vůz

Článek

Policisté, kteří byli nedaleko místa nehody, zastavili provoz a spěchali muži na pomoc. Pouhým pohledem bylo zřejmé, že situace je vážná. Řidič vozidla byl v bezvědomí a začínal promodrávat. Po vytažení z automobilu dále zjistili, že jeho dech a tep je takřka neznatelný. Neváhali a duchapřítomně začali s laickou první pomocí, čímž mu zachránili život.

Na místo chvíli poté dorazila zasahující lékařka, která po svém příjezdu na místo události zjistila, že třiapadesátiletý řidič sice nejeví známky vnějšího poranění, ale je v bezvědomí a došlo u něj k zástavě dýchání a selhání krevního oběhu. Pacient si měl podle záchranářů stěžovat na nevolnost před nehodou.

"Posádka ZZS proto neprodleně zahájila resuscitaci, a to včetně nepřímé srdeční masáže a defibrilačních výbojů. Zajistila dýchací cesty postiženého a jeho připojení k přístrojem řízené ventilaci. Záchranáři také začali nitrožilně podávat nezbytné léky. Následně se jim podařilo obnovit spontánní srdeční činnost muže a mohli jej připravit k transportu do zdravotnického zařízení," informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

"Během cesty sanitním vozidlem došlo k opětovnému selhání krevního oběhu a bylo nutno provést opět defibrilaci. Pacient byl v kritickém stavu předán na urgentním příjmu Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách," dodal Humpl.

Policistům za jejich příkladný čin patří obdiv a poděkování, které vyslovili nejen nadřízení policistů, ale i rodinní příslušníci zachráněného muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám