Hlavní obsah

Řezači již po šestnácté poměří síly v řezu révy vinné

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 28. února se uskuteční 16. ročník Mistrovství České republiky v řezu révy vinné, kterou tentokrát hostí Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích. Tradiční Vinařské klání pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby.

Foto: BS vinařské potřeby
Článek

Nejvýznamnější vinohradnická událost roku přináší i letos vinařům možnost dokázat odborné porotě svoji zručnost a um při řezání révy vinné. Řezači zde musí v patnáctiminutovém intervalu ukázat svoji šikovnost a praktické zkušenosti. Odborná porota následně posuzuje kvalitu a čistotu řezu. Rychlost v tomto případě není rozhodující, ale je pouze doplňkovým kritériem.

Soutěžit se bude opět ve dvou kategoriích JUNIOR (žáci a studenti odborných škol a mládež do 21 let včetně) a ELITE (soutěžící starší 21 let). Ve speciální soutěžní kategorii potom budou zvlášť oceněny soutěžící ženy.

„Účastnici kategorie ELITE se utkají v řezu odrůdy Pálava na vinici vysazené v roce 2012. Pro juniory je potom připravena mladší vinice s odrůdou Rulandské šedé, která byla vysazena v roce 2014,“ informoval Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby a doplnil, že obě vinice jsou vedené rýnsko-hessenským způsobem. Upřesnil také, že soutěžící mohou používat pouze mechanické nářadí, vzhledem k síle dřeva doporučuje pilku.

V areálu vinařství bude v průběhu celého dne zajištěný pro vinaře i diváky doprovodný program, jehož součástí bude také prezentace techniky a produktů pro vinaře. Soutěžící a návštěvníci akce se mohou těšit opět i na odbornou přednášku.

„K problematice Stolbur a Esca vystoupí Ing. Petr Ackermann s přednáškou na téma Fytoplazmové žloutnutí a červenání listů révy a chřadnutí a odumírání révy - rozšíření, ekologie původců a možnosti regulace výskytu,“ uvedl Martin Chlad ze Svazu vinařů ČR.

Kromě hlavní výhry, zlatých vinohradnických nůžek od partnera soutěže Bahco, jsou pro ty nejlepší připraveny i další hodnotné ceny – kvalitní vinohradnické náčiní Bahco nebo zapůjčení vozu značky Ford. Akce se koná za podpory Jihomoravského kraje a města Velké Pavlovice. Dalšími partnery jsou společnosti Kubota, Agrotec, Eika, spolek Vína z Velkých Pavlovic a další.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.

Program bude zahájen v 8.30, kdy budou soutěžící seznámeni s pravidly a přesunou se do vinohradu. Samotná soutěž začne v 9 hodin, nejprve v kategorii Elite, následována Juniory. Blok odborných přednášek přijde na řadu od 10:30 hodin. Kolem 13:30 hodin budou vyhlášeni a odměněni vítězové soutěže v obou kategoriích.

Harmonogram akce:

7.30 - 8.30 registrace soutěžících

9:00 začátek soutěže (kategorie Elite, následně kategorie Junior)

10:30 odborná přednáška

13:30 vyhodnocení soutěže, předání cen

Další informace na www.vinarskepotreby.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám