Hlavní obsah

Rekonstrukce broumovské klášterní zahrady získala čestné uznání v Národní ceně za architekturu

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno revitalizovaná zahrada broumovského kláštera získala v polovině května Čestné uznání v Grand prix architektů – Národní ceně za architekturu 2016. Cenu získali autoři projektu Petr Kolář, Aleš Lapka, Jana Kynčilová a Anna Štembergová z pražského architektonického ateliéru ADR.

Foto: Kateřina Ostradecká

Zahrada broumovského kláštera.

Článek

Úpravy broumovské klášterní zahrady, které Čestným uznáním ocenila Obec architektů v letošním ročníku každoroční architektonické soutěže v kategorii rekonstrukce, byly součástí velké revitalizace broumovského kláštera. Ta proběhla v této národní kulturní památce v roce 2014.

„Z ocenění mám velkou radost, je to odměna pro všechny, kteří se na projektu podíleli a důkaz toho, že se trpělivost vyplatí a že naše práce měla smysl. Na projektu jsme začali pracovat již v roce 2006, takže s různými přestávkami jsme se tomu věnovali téměř deset let. Na návrhu stavby se podíleli čtyři architekti, tři stavební inženýři, statik a specialisté všech ostatních profesí, jako jsou elektroinstalace, zdravotechnika, vytápění, vzduchotechnika, osvětlení, sadové a zahradní úpravy a podobně. Celý tým tvořil více než dvacet lidí. Práce na tomto projektu mě osobně velmi bavila a byla pro mě velmi poučná, přestože bylo potřeba překonat řadu překážek, především různých administrativních povinností spojených se získáním evropských dotací,“ uvedl jeden z autorů projektu Aleš Lapka, z pražského ateliéru ADR.

Klášterní zahrada je od slavnostního otevření, které se uskutečnilo 22. dubna 2015, volně přístupná veřejnosti – od května do října každý den od 8 do 20 hodin, od listopadu do dubna od 8 do 18 hodin. V zahradě se po celý rok konají kulturní, vzdělávací i společenské akce a je také s oblibou využívána například k svatebním obřadům. 

Reklama

Výběr článků

Načítám