Hlavní obsah

Rakovinu prsu odhalí nový mamograf v Novojičínském diagnostickém centru dříve než jiné

Novinky, Lucie Drahošová

Novojičínské diagnostické centrum nabízí nově pacientkám jako jediné v České republice přístroj vybavený modulem kontrastní mamografie. Tato metoda poskytuje lékařům informace nad rámec klasické mamografie, dokáže vyšetřit prsa rychleji, šetrněji, ale také levněji než jiné.

Foto: Lucie Drahošová

Nový mamograf

Článek

Investice do nového vybavení, včetně příslušenství, přesáhla 8 miliónů korun. Nově instalovaný mamograf má v porovnání s původními přístroji dvě důležité funkce navíc.

„Umí takzvanou tomosyntézu, což je laicky řečeno nahlédnutí do nitra prsu v několika vrstvách a můžeme na něm provádět kontrastní mamografii. Tato metoda poskytuje další informace nad rámec klasické mamografie a dokáže v některých případech částečně, a v některých úplně, nahradit magnetickou rezonanci prsu, proti které je rychlejší a také levnější,“ vysvětlil jedinečnost nového přístroje MUDr. Zdeněk Mutina z Novojičínského diagnostického centra s tím, že jeho tým nyní čeká několik týdnů, při nichž bude nabývat s těmito úplně novými typy dat zkušenosti.

Zhotovené mamogramy na novém přístroji jsou přesnější a ostřejší a zvýšila se také celková rychlost vyšetření.

„Na diagnostické stanici můžeme výsledky hodnotit prakticky ihned po osnímkování klientky,“ dodal MUDr. Mutina s tím, nejčastěji zachycenou diagnózou je v rámci mamografie rakovina prsu v nejčasnějších stádiích. „A to je podstata toho, proč se preventivní mamografie provádí. Zachytit problém na počátku. Toto onemocnění se bohužel nevyhýbá ani velmi mladým ženám a já osobně jsem již diagnostikoval rakovinu prsu dvěma 19letým ženám,“ podotkl lékař.  

Novojičínské diagnostické centrum poskytuje specializovanou radiodiagnostickou péči na třech pracovištích, a to v Novém Jičíně, ve Vsetíně a ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ročně zde vyšetří přes 20 tisíc klientek.

Reklama

Výběr článků

Načítám