Hlavní obsah

Rakouský tenorista Virgil Hartinger a Ensemble Inégal se představí na festivalu Hudební léto Kuks

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrtém koncertu festivalu Hudební léto Kuks se 5. srpna představí rakouský tenorista Virgil Hartinger a Ensemble Inégal s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou.

Foto: Hudební léto Kuks (archiv)

Ensemble Inégal se představí 5. srpna na festivalu Hudební léto Kuks.

Článek

Kromě instrumentálních koncertů A. Vivaldiho a J. J. I. Brentnera bude na programu In te Domine speravi J. Rosenmüllera a Händelova kantáta Look down, harmonious saint. Dramaturgickým vrcholem bude novodobá premiéra skladby z kukského archivu Alma redemptoris mater in G od milosrdného bratra a kukského regenschori Wernera Hymbra.

Rakouský tenorista Virgil Hartinger je vyhledávaným sólistou. Vystudoval Eastman School of Music v New Yorku a Mozarteum v Salzburgu. V opeře debutoval v roce 2008 v Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu. Pravidelně vystupuje na prestižních festivalech a v koncertních síních jako např. na Salcburském mezinárodním hudebním festivalu, Händelově festivalu v Göttingenu, Beethovenfestu v Bonnu nebo newyorské Carnegie Hall.

Soubor Ensemble Inégal tvoří instrumentalisté a zpěváci specializující se na autentické provozování staré hudby na barokní nástroje a jejich věrné kopie. Ensemble Inégal a jeho umělecký vedoucí Adam Viktora mají zcela zásadní podíl na znovuobjevování českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Každoročně soubor uvádí Zelenkovy skladby v novodobých premiérách, vydává ojedinělé premiérové CD nahrávky. Na koncertu v Kuksu bude koncertním mistrem tohoto souboru vynikající německý houslista Daniel Dueter.

Varhaník, dirigent a umělecký vedoucí souboru Ensemble Inégal Adam Viktora pravidelně vystupuje na hudebních festivalech a mezinárodních varhanních kongresech po celé Evropě. Působí také jako poradce v odborných komisích při restaurování významných historických varhan. Vyučuje varhanní hru a improvizaci na plzeňské konzervatoři.

Koncert se koná v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu od 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám