Hlavní obsah

Prvního prosince si Šenov připomene 110. výročí narození malíře Viléma Wünsche

Novinky, Robin Balon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního prosince 1900 se v Šenově narodil Vilém Wünsche. Jako malíř, grafik a ilustrátor proslavil nejen Šenov, ale i celý ostravský region. Právě po 110 letech 1. prosince 2010 na umělce v Šenově vzpomenou, a to prostřednictvím koncertu, který se uskuteční v 17:00 v prostorách ZUŠ V. Wünsche.

Foto: Robin Balon

ZUŠ V. Wünsche v Šenově

Článek

Prvního prosince 2010 by Vilém Wünsche oslavil přesně 110 let. Je to šenovský rodák a mezi lety 1923 až 1930 byl žákem Maxe Švabinského na Akademii výtvarných umění. Věnoval se především tematice Ostravska a života poznamenaného hornictvím. Ve svých obrazech zachytil i všelijaké kouty Šenova, ať už děti hrající si u řeky Lučiny či Kostel Prozřetelnosti Boží, kterému se přezdívá Perla Slezska. Vilém zemřel 3. května 1984. V jeho rodném domku dodnes žijí jeho syn s rodinou.

V 17:00 se proto v prostorách ZUŠ Šenov uskuteční slavnostní koncert. Nutno také zmínit knihu M. Vlčka Malíř své země i svého podzemí, kterou autor napsal právě k tomuto výročí.

Ve dnech 2. - 4. prosince bude v zasedací místnosti Městského úřadu v Šenově probíhat výstava obrazů Viléma Wünsche, a to od 8. do 17. hodiny ve dnech 2. a 3. prosince a v sobotu 4. prosince od 8. do 12. hodiny. V době konání výstavy bude možnost si zakoupit výše zmíněnou knihu M. Vlčka.

A aby toho nebylo málo, tak 4. prosince v 13:00 se slavnostně otevře knihovna v prostorách Staré školy. Krom čtenářů se mohou jít podívat i zájemci o historii, součástí programu bude rovněž výstava Z dějin staré školy.

Šenov má tedy v oblasti kultury konečně co nabídnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám