Hlavní obsah

První úseky Cyrilometodějské stezky jsou vyznačeny v terénu

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Bez ohledu na horké počasí vyrazili v červenci do terénu značkaři Klubu českých turistů, aby vyznačili trasy zahrnuté do systému Cyrilometodějských poutních stezek. Dosud je vyznačeno více než 100 km tras na území Zlínského kraje, všech 315 km chtějí značkaři zvládnout do konce letošního léta.

Foto: Martin Peterka
Článek

Cyrilometodějské stezky představují soubor turistických a poutních tras směřujících z různých směrů na Velehrad. Toto evropsky významné poutní místo nese významnou symboliku cyrilometodějského odkazu a kořenů slovanské vzdělanosti.

Ačkoli mluvíme o poutních trasách Cyrilometodějské stezky, ty nejsou určeny jen poutníkům, ale všem, kteří chtějí poodhalit tajemství evropské kulturní identity a poznat cyrilometodějský odkaz, ve kterém se až do dnešní doby snoubí moudrost jazyka, řád zákona a zejména úcta k druhým.

Trasy Cyrilometodějské stezky jsou navrženy tak, aby jednak propojovaly známá i méně známá poutní místa a zároveň při putování krajinou přinášely informace o kulturním dědictví a přírodních zajímavostech. Na Cyrilometodějské trasy vyrážejí turisté a poutníci z tuzemska i zahraničí. 

„Rozhodli jsme se nebudovat nové stezky, ale jednotlivá místa, která jsou součástí Cyrilometodějské stezky propojujeme trasami, které jsou již vyznačeny v ČR Klubem českých turistů. Stávající turistické značení je na rozcestnících doplňováno trvanlivou nálepkou se symbolem cyrilometodějské stezky. Stejný postup navrhujeme použít i u sousedů na Slovensku. Trasy cyrilometodějské stezky jsou značeny obousměrně v souladu s tradicí turistického značení u nás. Tím se odlišují od značení Svatojakubské stezky, která do Santiaga de Compostella vede jednosměrně,” informovala Martina Janochová, ředitelka sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.

Pro první etapu značení tras v terénu byly vybrány tyto trasy:

1. Trasa Pustevny – Rožnov p. Radhoštěm – Brňov – Rajnochovice – Svatý Hostýn – hrad Lukov - Zlín-Štípa – Napajedla – Velehrad, 133 km. https://mapy.cz/s/2tFb4. Zde je trasa již obousměrně vyznačena z hradu Lukova až na Velehrad.

2. Trasa Vranov (okr. Brno -venkov)  – Křtiny – Rousínov – Bučovice – Bohuslavice - Buchlov – Velehrad, 98 km. https://mapy.cz/s/2Uarz. Aktuálně  je obousměrně vyznačena celá trasa přes pohoří Chřiby do Velehradu.

3. Trasa Žítková – Bojkovice – Luhačovice – Uherské Hradiště – Velehrad, 86 km. https://mapy.cz/s/2r0YY. Na tuto trasu se v Žítkové napojí 21 km dlouhý úsek ze slovenské Skalky na Váhom. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám