Hlavní obsah

První letošní výstava v Zeleném domečku v Polici nad Metují představí barevný svět motýlů

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou sezonu začne v Zeleném domečku výstava fotografií Zdeňka Odla. Autor se zaměřil na barevný a křehký svět motýlů, který umí zachytit s nebývalou jemností. Fotografie vznikaly na dvou kontinentech, ve třech státech a ve třech motýláriích.

Foto: Zdeněk Odl

Morpho menelaus

Článek

„Musím přece snést dvě nebo tři housenky, když chci poznat motýly.“ (Antoine de Saint-Exupéry)

Výstavou fotografií motýlů zahajuje Zelený domeček novou výstavní sezonu (vernisáž 27. února od 18 hodin). Polický fotograf Zdeněk Odl procestoval kus světa, aby mohl nafotit motýly a jejich pestrou krásu potom ukázat návštěvníkům výstavy.

Sám o kolekci motýlů, kterou bude v Zeleném domečku vystavovat, napsal: „Je to kolekce de facto nejen ze světa motýlů, ale opravdu ze světa - jedná se v podstatě o exoty pořízené zejména v přírodě Floridy a potom fotky exotů pořízené v motýláriích Floridy (Homosassa Butterfly), Švýcarska (Papiliorama Kerzers) i ve dvou tuzemských (Fata Morgana Praha, Motýlí dům Žírovice).“

Slavného motýla Papilio polymnestorparinda, kterého lovil lord Castlepool v ikonickém filmu Poklad na Stříbrném jezeře sice na fotografiích neuvidíte (ve skutečnosti žije na Srí Lance a ne v Severní Americe), ale výstava nabídne pohled na mnoho netušené krásy jedněch z nejkouzelnějších živočichů světa. A věřte, že oko a objektiv Zdeňka Odla umí zprostředkovat tuto krásu s elegancí, která až bere dech.

Motýli (Lepidoptera Linné) tvoří druhý největší řád hmyzu, hned po broucích. Jsou rozšířeni na celém světě kromě Antarktidy, řád čítá kolem 180 000 druhů. A po celou dobu lidské existence fascinují člověka hrou barev, představou jemnosti a křehkosti, spojenou s prosluněnými dny pohody a lehkosti pohybu.

Fotograf Zdeněk Odl (*1948) má za sebou několik výstav v Polici nad Metují, Broumově, polské Svídnici, ale vystavoval také třeba ve Spring Hillu na Floridě. Kromě fascinací světem motýlů, ho zajímá i barokní architektura (výstavy Santini – architekt světla v roce 2008 v Broumově či Barokní krajinou v roce 2012 v Polici nad Metují). Ale pro jeho tvorbu není zcela podstatné, zda je centrem jeho objektivu motýl, tedy živá forma, nebo architektura, jako neživý protějšek přírody. Vždy pracuje se světlem, které nechává rozehrávat, tu podle „not“ Jana Santiniho-Aichla, nebo ho nechává volně se dotýkat křehké krásy motýlích křídel. Z mnoha jeho fotografií si návštěvník přináší pocit, že samo světlo je formou, kterou fotografie prezentují a teprve potom je tato pra-forma tvarována do světa, který důvěrně známe.

Výstava potrvá do 29. března a bude otevřena podle otevírací doby Muzea papírových modelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám