Hlavní obsah

Prvňáčci prošli v Těrlicku branou vzdělání

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Těrlicko přivítal ředitel základní a mateřské školy PaedDr. Vladimír Balajka a starosta obce Bc. Martin Polášek nové prvňáky, kteří v kulturním domě prošli branou vzdělání.

Foto: Josef Zajíc

Těrlicko 5.9.2017 Noví prvňáci prošli branou vzdělání. Nový školní rok otevřel ředitel školy Vladimír Balajka.

Článek

Obec Těrlicko leží na svazích Těšínské pahorkatiny západně od Českého Těšína. Tvoří ji dříve samostatné obce nad řekou Stonávkou Hradiště, Horní Těrlicko a Dolní Těrlicko.

Písemná zmínka o Těrlicku je již z roku 1229, kdy jej pravděpodobně vlastnil řád benediktýnů z Týnce u Krakova. Těrlicko se stalo známým střediskem rekreace po postavení přehrady. Ta se začala stavět v roce 1953 a byla uvedena do provozu v roce 1962.

I škola v obci Těrlicko má svoji dávnou historii. Již 19. prosince 1921 byla zahájená výuka v nové škole. Ta přestala kapacitně stačit, a tak byla v roce 1996 otevřena škola nová. V roce 2011 byly spojeny ZŠ Těrlicko, MŠ Těrlicko, ZŠ Hradiště a MŠ Hradiště v jedno školní zařízení. V září 2016 byla otevřena nová přístavba školní družiny.

„V průběhu prázdnin se v našich zařízeních hodně opravovalo a rekonstruovalo. Do téměř nové podoby se dostala mateřská škola Těrlicko, kde kromě vodovodu, elektroinstalace, plynu je kompletní nový nábytek,” řekl po zahájení školního roku ředitel školy PaedDr. Vladimír Balajka.

„Do základní školy v tomto školním roce nastoupilo více než 300 dětí. V Hradišti bude docházet asi 25 dětí od první do páté třídy. Zde v Těrlicku máme dvanáct tříd od první do deváté třídy. Kromě kmenových tříd máme také dobře vybavenou počítačovou učebnu, odbornou učebnu zeměpisu, přírodovědy, učebnu v přírodě a dvě tělocvičny. Jedna je velká a druhá malá, děti mají dobře vybavenou družinu a jídelnu. Po vyučování organizujeme pro děti kroužky. Hodně je jich sportovních, ale také výtvarný a hudební kroužek. Pro tělesnou výchovu využíváme obecní hřiště,” dodal ředitel školy.

Slavnostní zahájení nového školního roku 1917/1918 se konalo v pondělí od 8.30 hodin před hlavní budovou školy. Po přivítání dětí a především malých prvňáčků starosta obce Martin Polášek školu otevřel pomyslným klíčem.

„V červnu, když jsme školu zamykali, jsem řekl, že se tu zase sejdeme, ani se nenadějeme. A už je to tu! Jsme zde zase a máme nové kamarády. To jsou ti malí, co se točí okolo paní učitelky Magdalény Vaszkové. Přeji vám, aby vás učení těšilo,” konstatoval starosta obce.

Nejmladší drobotinu si paní učitelka odvedla do sálu kulturního domu, který byl plně obsazen rodiči a prarodiči. V momentě, jak malí "špunti" prošli branou vzdělání a oblékli si zelená trička s nápisem Prvňáček 2017, se v jejích očích zračila hrdost a dávali najevo: „Tak teď jsme velcí.”

Ve třídě jim učitelka rozdala další dárečky, seznámila je s řádem školy, provedla školou, jídelnou, družinou a dostali klíček od své vlastní skříňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám