Hlavní obsah

Provensálské betlémy s figurkami santons od 6. ledna také s postavami tří králů

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Vznik výroby ručně malovaných terakotových betlémů spadá do období francouzské revoluce, kdy byly uzavřeny kostely a tím i v čase adventu znepřístupněny velké církevní betlémy. Na mnoha místech Provence jsou muzea, věnovaná lidovým náhradám betlémů. Jedno z nich je ve vesnici Fontaine-de-Vaucluse.

Foto: Petr Hejna
Článek

Klasický provensálský betlém, vytvořený roku 1797 lidovým umělcem J. J. Lagnelem, čítá 55 postav. Prostý lid si tradici připomínek narození Krista nenechal v revolučním kvasu vzít, a tak se počaly čířit  tyto domácí betlémy, zobrazující krom Svaté rodiny i postavy francouzského venkova.

Technologie výroby spočívala v prostém vysušování figurek na vzduchu, následném vytvrzení želatinou, sloužící i jako podklad pro pigmentaci. Jako první se maluje obličej, pak vlasy, oblečení a doplňky. 

Muzeum santons najdete například v jedinečném středověkém městě se skalním hradem Les-Baux-Provence, stejně jako v dalších vesnicích a městech. Nejstarší trh santons se koná v Marseille od roku 1803 a je setkáním desítek výrobců (o první trhu zde byli pouze tři).

Další trh vznikl v nedalekém Aubagne - v milovníkům knih Marcela Pagnola dobře známém místě, v Grignan najdete expozicí více než tisíce figurek, v Tarasconu převažují selské motivy, prostě v Provence narazíte na santons málem na každém kroku (pokud ovšem hledáte). 

Přes 2000 santons od stovky santonnierů je k vidění v muzeu v nádherné vesnici Fontaine-de-Vaucluse. Při bedlivém hledání zde vypátráte i nejmenší jesličky světa v ořechové skořápce. 

Jak je na jihu Francie zvykem, kolem místa zrození Ježíše se objevují i venkovské postavy, novorozence třeba vítá starosta s trikolorou, prostý i duchem venkovan nadšeně zdraví novorozeně máváním holými pažemi, často zde bývá mnich, připomínající osobnost kapucína z Marseille, který po vzoru Františka z Asissi vyrobil dřevěný betlém a chudým rozdávat zmenšeniny figurek z chleba.

Někteří si pro figurky chodili opakovaně, ač měli s konzumací počkat do Božího hodu. František z Asissi stál roku 1223 u zrodu pořádání betlémů - ten jeho byl živý, se skutečnými vesničany a zvířaty, podobně jako tomu dodnes bývá u nás.

Krom exotických zvířat v krajině plné mlýnů, olivovníků, studní a kamenných domů, nechybí husy, slepice a jiné domácí zvířectvo, zákaz však má kočka, představující nečisté síly. Bývá zde výjev návratu cikány uneseného syna, kdy dojde k dalšímu zázraku - otci, osleplému žalem se vrátí zrak, únosce se kaje a napraví. 

V správném betlému nechybí tři králové, ovšem jak asi každý ví, ti spěchali ku Betlému až po spatření hvězdy, oznamující příchod Spasitele, proto je provensálci přidávají k ostatním figurkám až 6. ledna.

Vesnice Fontaine-de-Vaucluse však má mnohé další zajímavosti, jako muzeum odboje, speleologie a Pertarcovo. V provozu je výrobna ručního papíru, poháněná tokem horské řeky Sorgue, která nad vesnicí pramení z největší evropské vyvěračky, jejíhož dna nedosáhl ani J. Y. Cousteau, i robotická sonda se nedostala hloub než přes 300 metrů. Petrarca zde vyznal nikdy nenaplněnou lásku Lauře, dal tak ale světovému básnictví poklad ve formě jí věnovaných sonetů, na náměstíčku stojí od roku 1804 sloup k 500. výročí básníkova narození.

Unikátní romantické, cenově příznivé ubytování, poskytuje rodinný kemp Les Prés na břehu a ostrůvku Sorgue (nápoje žíznivým rychle vychladí protékající řeka), pro náročnější pak samozřejmě poslouží místní hotýlky a apartmány v této jedné z nejkrásnějších vesnic Francie pod zříceninou biskupského hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám