Hlavní obsah

Procházka málo známými místy Národního geoparku Železné hory

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se skryla zemina v Národním geoparku Železné hory, asi bychom užasli, po čem to chodíme. Park o rozloze 777 kilometrů čtverečních má tvar výra, dravce má také ve znaku. Najdete tu v 700 milionů let staré kamenné historii Země přes 100 druhů hornin a nepočítaně minerálů a zkamenělin. Pojďme se tu krátce projít.

Foto: Vratislav Konečný

Prachovický lom

Článek

Cesta do pravěku

Pracovníci Geoparku připravili na „svém“ území 7 naučných stezek, bezpočet jednotlivých zastavení a několik informačních altánů.

Z Chrudimi přes Nasavrky, Trhovou Kamenici po Hlinsko se táhne stezka nazvaná Magma (Malý geologický magazín). Je dlouhá 56 kilometrů s 8 zastávkami. Stezka je cyklistická, vede po pevných komunikacích, projedete se geologickou minulostí oblasti.

Mageo (Malý geologický okruh) začíná ve Chvaleticích a táhne se v délce 29 kilometrů až mimo hranice geoparku do Přelouče. Na ní se nachází 13 zastávek.

Velmi zajímavou oblastí jsou Raškovické lomy, stezka má pouhých 2200 metrů se 6 zastávkami. U Horních Raškovic se těžil křemenec, v okolí je řada malých lomů. Lůmky spojuje naučná stezka, popisující historii obce. Na trase stojí rozhledna Barborka.

Heřmanův Městec dostal název Město u dvou moří, kdysi tu šplouchaly vlny, 5 zastavení vás protáhne 3 kilometry. K dispozici tištěný průvodce, projedete se i areálem zámeckého parku.

Kolem prachovického lomu vede 3,5kilometrové stezka se 6 zastávkami. Zdejší obří těžební jáma je jen o málo menší než lom Čertovy schody u Králova Dvora v Českém krasu. Obří náklaďáky odvážející vytěžený vápenec k drtící lince vypadají jako angličáky. Stezka vede od Prachovického lomu, občas tu pořádají návštěvní dny, do Vápenného Podola.

Ze dvou vyhlídek se můžete dívat na lom, 6 zastavení s naučnými tabulemi poučí o historii a současnosti lomu, o zkamenělinách, které se dají v lomu nalézt, i o minerálech (pyrit, kalcit, vláknitý millerit…), jeskynním systému v okolí Vápenného Podola a o horninách, které se zde nacházejí.

Stezka je vhodná pro děti, které po celou dobu provází pohádkové bytosti. Byla vybudována v rámci projektu Pomáháme – společně pro život společnosti Holcim (Česko) a.s.

Nádherný kaňon Doubravy

Jedna z nejhezčích partií, spolu s Toulovcovými maštalemi u Pasíček, je kaňonovité Údolí Doubravy. Chce to přijít, když je hodně vody, ale znamená to opatrnost a pevné boty. Stezka Údolí Doubravy měří 4,5 kilometru, najdete tu 11 infotabulí. Jsou tu kamenná moře, příkré skalní stěny, vodopády, peřeje.

Zatím poslední je Žulová stezka u Skutče, měří 4,5 kilometru a má 17 zastavení. Poučí vás o historii kamenického řemesla, to tu bylo hlavní obživou v řadě obcí. Uvidíte několik opuštěných a zatopených lomů, využívají se ke koupání, v lomu Leštinka jsou dvě základy potápěčů.

Zašlá sláva Vápenného Podola

Z těžby nezbylo v obci nic. Po roce 1600 do 19. století fungovaly Lázně sv. Václava, klima bylo vynikající.

V nedávné době činné lomy se 2 jezery jsou zasypány, u kostela stojí infotánek a kolem expozice minerálů, a zbytek vápencové skály. Nad vsí zarostlá obří výsypka z vytěženého materiálu. Těžbu ukončili v roce 1965.

Dalšíwww.geoparkzh.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám