Hlavní obsah

Pro kolekci La divina zapózovala mezzosopranistka Lenka Čermáková fotografovi Robertu Rohálovi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř rovnoměrně rozložil letos své síly fotograf a spisovatel Robert Rohál mezi své aktivity. Zatímco doma postupně píše dvě nové knihy, v úplně jiném prostředí se začala rodit nová fotokolekce, v ní hlavní roli „hraje“ mezzosopranistka Lenka Čermáková.

Foto: Robert Rohál

Lenka Čermáková před focením.

Článek

Po úspěšné kolekci Romance o Krásce a Zvířeti, která by měla být koncem letošního roku vydražena pro charitativní účely, začal Robert Rohál pracovat na kolekci úplně nové. Bude se jmenovat La divina a jediným objektem pro všechny fotografie se mu stala půvabná operní pěvkyně, mezzosopranistka Lenka Čermáková. I tentokrát půjde o černobílé fotografie přenesené na plátno - vernisáž by měla proběhnout na jaře příštího roku, ale kde se tak stane, zatím autor a modelka tají. 

Tajemstvím ovšem nezůstává, co bylo inspirací pro další soubor, který Robert Rohál pořídil objektivem svého fotoaparátu.

"Když jsem přemýšlel, co bych rád fotil a vystavoval příště, inspiroval mne k tomu de facto režisér Peter Gábor – právě on mě totiž pozval na dvě premiéry oper Rigoletto a Macbeth, které režíroval na Slovensku. Díky tomu jsem na premiéře Verdiho opery Rigoletto v Košicích poznal mezzosopranistku Lenku Čermákovou, s níž nebyl problém se domluvit na focení i realizaci nápadu, který se tam začal rodit... Lenka, i když zpívá v košické opeře, tak je to holka z Moravy, a je nejen fotogenická, ale také milá a příjemná - slovo dalo slovo a bylo rozhodnuto,“ přiblížil fotograf to, co stálo na úplném začátku.

Realizace projektu proběhla v době prázdnin, kdy i umělci mají více volna a mohou se věnovat dalším aktivitám. Několik málo dní po tom, co Lenka Čermáková pózovala před objektivem Roberta Rohála, zhodnotil autor snímků průběh focení takto: „V úterý 13. srpna jsme pořídili spoustu fotek a z toho se pak vybere pětadvacet kousků na výstavu. Kolekce by se měla jmenovat La divina a celá bude jen o Lence. Mohla by to být taková mozaika jednoho dne operní pěvkyně, napůl snová, napůl realistická. Takže takový realistický sen. Fotili jsme jednak v jednom zajímavém podkrovním bytě, jednak v historických prostorách holešovského zámku a něco dofotíme ještě na podzim v nádherné budově košického divadla..."  

Dejme však slovo také mezzosopranistce Lence Čermákové, aby vyjádřila, jak se cítila v roli, v níž nehrál v jejím výkonu dominantní roli její hlas: "Jsem potěšena, že jsem se mohla stát tváří nové kolekce fotografií Roberta Rohála pro rok 2014 a pomoci tak realizovat projekty, jež osloví velké množství lidí. Práce na snímcích samotných byla zábavná a velice příjemná. I když měl autor přesnou koncepci, čili jakýsi scénář, nechal práci samotné prostor a příjemnou vzdušnou atmosféru, ve které se rodily střípky další kolekce, která se všem milovníkům černobílé fotografie představí na jaře 2014."  

A co si operní diva v roli modelky slibuje od La divina? „Snad kolekce lidem přinese do všedního dne inspiraci, zastavení, zklidnění, snění, na které v dnešním světě není prostor. Budu šťastná, když budou tiše stát a vnímat energii, která z fotografií na plátně vyzařuje a  která, pokud prostoupí tvrdou slupkou každodennosti, alespoň na chvíli je rozradostní,“ vyjádřila svá přání a pocity mezzosopranistka Lenka Čermáková.  

Reklama

Výběr článků

Načítám