Hlavní obsah

Příbramští studenti svou novou hrou připomněli odkaz Voskovce a Wericha

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní soubor Gymnázia Příbram představil v pátek 25. února veřejnosti svoji novou hru Panorama V+W. V premiéře s ní mladí divadelníci od 19 hodin vystoupili v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami.

Foto: Milan Štufka

Divadelní soubor se představil ve hře mapující éru Voskovce a Wericha

Článek

Jak již název napovídá, Panorama V+W je divadelní pásmo složené z her Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Atmosféru Osvobozeného divadla hra navozuje na první pohled už tím, že v ní kromě samotných herců vystupuje orchestr a tanečníci.

„Představení vytvořil náš soubor společně s jazzovým orchestrem GYMband a Baletní školou Ivany Bouší,“ říká vedoucí divadelního souboru a autor hry Martin Johanna.

Přestože nastudování a nacvičení hry bylo v důsledku sloučení třech složek o něco složitější než u běžných divadelních her, podle slov Martina Johanny se nápad vytvořit představení společně s živou hudbou a tancem ve výsledku ukázal jako výborný.

„Hudba i tanec nám, divadelníkům, dodaly pocit jistoty. Herec se necítí na jevišti sám, když cítí vzadu nějakou podporu. Navíc si myslím, že se nám všechny tři složky podařilo dokonale sladit,“ dodal Martin Johanna.

Ve zhruba devadesátiminutovém představení zazněly známé písně jako Stonožka, Život je jen náhoda nebo David a Goliáš. Poslední jmenovanou píseň diváci během hry uslyšeli v pěti různých textech, které Werich s Voskovcem během svého působení napsali.

„Diváci vytvořili pro naše představení výbornou atmosféru. Věřím, že se jim naše nová hra líbila a že jsme jim alespoň částečně poskytli příležitost připomenout si či poznat éru Osvobozeného divadla za trojice Voskovec-Werich-Ježek,“ sdělil Martin Johanna.

Divadelní soubor Gymnázia Příbram tuto hru zahraje pro veřejnost znovu 25. března od 19.00 hodin v Žižkovském divadle Járy Cimrmana v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám