Hlavní obsah

Přes extrémní počasí na triatlonu VALACHY MAN závodilo přes 800 sportovců, vyhrál Slovák Jurkovič

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensko putují letos zlaté medaile pro nejrychlejšího muže a ženu terénního triatlonu VALACHY MAN, který se konal v pátek 7. srpna v Novém Hrozenkově jako čtvrtý podnik seriálu VALACHY TOUR. Hlavní závod vyhrál slovenský triatlet Tomáš Jurkovič, mezi ženami jeho krajanka Kristína Néč-Lapinová.

Foto: archiv VALACHY TOUR

VALACHY MAN se pravidelně koná u vodní nádrže Na Stanoch v Novém Hrozenkově v Beskydech

Článek

Předpověď počasí slibovala na pátek teplotní rekordy, sportovci se přesto nenechali odradit. Do závodu se jich zapojilo rekordních 830 – téměř 580 dospělých a k tomu takřka 250 dětí. VALACHY MAN tak potvrdil pozici největšího veřejného sprint triatlonu s intervalovým startem v zemi.

„I když dopoledne bylo až 37°C, před startem se počasí umoudřilo, slunce občas překryly mraky a začal pofukovat vítr, což vytvořilo slušné klima. Vše se obešlo bez problémů,“ ujistil prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

„Počasí? V pohodě. Aspoň jsem si otestovala, jaké podmínky mě čekají na Havaji,” usmívala se vítězná žena Kristína Néč-Lapinová, kterou v říjnu čeká cesta na Mistrovství světa v Ironmanu.

„Kdo závodí častěji, je na extrémní podmínky zvyklý. Musíte hlavně dobře doplňovat tekutiny. Já jsem byl spokojený, že díky počasí bylo v lese na rozdíl od loňska sucho a trať byla příjemně rychlá. Super závod, jsem spokojený,“ doplnil Ondřej Fojtík, jenž v rámci VALACHY TOUR pravidelně obsazuje přední příčky a i na VALACHY MANovi patřil k adeptům na medaili.

Nakonec jej o 20 vteřin překonal další favorit, čerstvý držitel třetího místa z evropského šampionátu v kros triatlonu Tomáš Jurkovič. „Trať, přestože krátká, byla náročná a nadchla mě úžasná atmosféra. Tolik diváků a závodníků jinde málokde bývá, to jsem ještě nezažil,“ konstatoval v cíli Tomáš Jurkovič.

Součástí VALACHY MANa byly opět i závody dětí. Startovní listina čítající 250 míst byla předem obsazená. „V době počítačových her to považuji za malý zázrak a příslib do budoucna. Jak známo, kdo jednou zkusí triatlon, už u něj zůstane,“ pochvaloval si nejznámější český Ironman Petr Vabroušek, který se VALACHY MANa pravidelně účastní, i když distance jsou pro něj jako specialistu na dlouhé tratě neobvyklé a nevýhodné. I přes nízké ambice nakonec obsadil 11. místo, ve své věkové kategorii byl třetí. „Jezdím pravidelně s celou rodinou a s potěšením sleduji, jak rok od roku účastníků přibývá. VALACHY MANa je unikátní závod svého druhu nejen v českém měřítku,“ ocenil Vabroušek.

To potvrdil i moderátor VALACHY MANa, televizní redaktor Stanislav Bartůšek, jenž má díky profesi „sježděnou“ řadu akcí v Česku. „VALACHY MAN zaznamenává rok od roku pokrok ve všech směrech, vidím ho jako jednu ze špičkových akcí v České republice,“ prohlásil Bartůšek, který VALACHY MANa moderoval už potřetí a „práci“ pravidelně spojuje s dovolenou v této části Beskyd. Letos si ji užíval v hotelu Horal ve Velkých Karlovicích a vydatně při tom provětral brusle na místní cyklostezce Bečva.

„Dal jsem si pěkně do těla, v úseku pod Horalem to jede i 35 kilometrů za hodinu, trať je báječná. K tomu ta nádherná příroda kolem! Přes den jsem si užíval sport i turistiku a pak bazén v hotelovém wellness a vířivku, tam jsem byl skoro pořád,“ pochvaloval si Stanislav Bartůšek.   

Reklama

Výběr článků

Načítám