Hlavní obsah

Premiérová přehlídka historické techniky zaplnila centrum Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. května zaplnily Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí desítky motorových lokomobil s ukázkou jejich činnosti při pohánění hospodářských strojů. Byly představeny i modely Národního technického muzea a unikáty současných sběratelů a Muzea starých strojů v Žamberku.

Foto: Stanislava Dvořáková

Stirlingové motory představila řada dalších exponátů.

Článek

Obyvatelé města Ústí nad Orlicí se dočkali nové ojedinělé akce, přehlídky historické techniky hospodářských strojů, pod názvem Strojní oustecká sobota. Pořadatelem bylo Městské muzeum Ústí nad Orlicí, kterému modely a soutěžními úkoly přispělo Národní technické muzeum. 

Při premiérovém festivalu historické techniky se vedle Muzea starých strojů v Žamberku představily přes dvě desítky soukromých sběratelů, kteří tak zaplnili celou plochu Mírového náměstí.

Získaným prostorem na volném prostranství bylo navíc umožněno předvést motorové a elektrické lokomobily, tzv. stabiláky v chodu. S odborným komentářem ředitele Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radima Urbánka bylo majiteli jednotlivých strojů provedeno nastartování a případné doplnění o jeho funkci. Vedle studených startů malých strojů byly přes ploché řemeny rozpohybovány velké stroje jako mlátička, šrotovník, pila či pozoruhodná loupačka na kukuřici.

Mimo hromadné přehlídky vystavovatelé ochotně na přání návštěvníků předvedli znova nastartování a zodpověděli všechny vznesené dotazy.

Některé exponáty pak představovaly unikáty své doby. Firma Ig. Lorenze z Kroměříže představila poslední vyráběný typ benzinového motoru, ležatý, zážehový, čtyřtaktní jednoválec z roku 1948 o výkonu 4HP, s palivem na benzin případně petrolej, s rotačním zapalováním a vysokonapěťovým chlazením vodou o váze 128 kg.

Zajímavá byla i ukázka Veteran spolku Sopotnice, a to stacionárního elektromotoru, který pochází z hospodářské usedlosti Jaroslava Záleského ze Sopotnice. Exponát značky Robot, vyrobený Josefem Poslušným z Ústí nad Orlicí, zapůjčil současný majitel A. Alleman.

Velkou pozornost pak poutala velká zubová mlátička s vytřásadly a čištěním ventilátorem na výrobu obilí a zejména unikátní loupačka na kukuřici.

Mimo praktických ukázek chodu strojů Národní technické muzeum obohatilo program o ukázku modelu parního stroje a mechanické dílny včetně hraček pro děti. U dalšího stánku byla nabídnuta informace o stirlingovém motoru a umožněna jeho vlastní výroba. Soutěžící se tak dověděli, že Stirlingův motor byl vynalezen v roce 1816 jako konkurence parního stroje. Předností je 40procentní účinnost, tichý chod a využití téměř libovolného zdroje tepla.

Městské muzeum Ústí nad Orlicí se přidalo vystřihovánkami a omalovánkami pro nejmenší a dalšími soutěžemi spočívajícími v odhadu otáček motoru, sestrojení vybrané části stavebnice Merkur nebo poznat čichem, hmatem a zvukem hospodářské plodiny, a to veškeré obilí, čočku, fazole, bylinky, ale i seno, olej a hnůj a nakonec šroubky a řetěz.

Závěr akce pak proběhl v příznačném defilé chodu všech strojů, kdy na objížďku náměstí vyjel i historický traktor.

První uvedení historického festivalu mělo velký úspěch, a tak pořadatel počítá, že obdobná akce se stane v Ústí nad Orlicí tradicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám