Hlavní obsah

Před čtyřiceti lety tragicky zahynul Jiří Štaidl. Letos by mu bylo sedmdesát

Novinky, Petr Mráček

Jiří Štaidl byl český písňový textař, scénárista, hudebník a divadelní manažer, bratr hudebníka Ladislava Štaidla, blízký spolupracovník zpěváka Karla Gotta. Zahynul ve věku 30 let při dopravní nehodě nedaleko od Prahy.

Foto: archív Petra Mráčka

Jiří Štaidl

Článek

Jiří Štaidl se narodil 22. ledna 1943 v Praze. Jeho život skončil tragicky 9. října 1973 ve věku 30 let v Říčanech.

Jako dítě se učil hrát na klavír u Františka Kubelíka. Po maturitě se několikrát neúspěšně pokoušel o studium scenáristiky na FAMU. V roce 1963 hrál spolu se svým bratrem v Divadle Semafor a toho roku se zde seznámil s Karlem Gottem a napsal zde hru Ondráš podotýká.

O dva roky později umělecky vedl své pražské hudební Divadlo Apollo, ve kterém uvedl vlastní hry Pouť pro dva a Nešpory. Mezi jeho blízké spolupracovníky patřil například hudební skladatel Karel Svoboda. Je autorem zhruba dvou stovek písňových textů, které mají ve svém repertoáru Karel Gott, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Václav Neckář, Eva Pilarová, Karel Hála a mnozí další interpreti populární hudby té doby.

Mezi nejznámější jeho písně patří Kávu si osladím, Lady Carneval, Mistral, Dej mi pár okovů, Páta, Sny tuctový, Pošli to dál, Tam za vodou v rákosí a další.

Je autorem textů písní k filmovému muzikálu Noc na Karlštejně a také spoluautorem filmu Hvězda padá vzhůru. Jeho texty písní zazněly i v jiných filmech, například Kulhavý ďábel, Pět milionů svědků, 30 panen a Pythagoras. Ale nejznámější je určitě slavná píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš z filmu Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku.

O jeho životě vzniklo i několik dokumentů v České televizi - Dnes nemám čas, možná jindy a nebo jeden díl v cyklu 13. komnata.

Byl také znám jako milovník krásných žen. Jeho partnerkou byla například krasobruslařka Hana Mašková nebo Ivana Zelníčková, známá později jako Ivana Trumpová.

Jeho rychlá jízda ukončila jeho mladý život. Život autora textů, který se během krátkého života zapsal do dějin české populární hudby nesmazatelným písmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám