Hlavní obsah

Přechod zamrzlého jezera Bajkal přibližuje brněnská výstava

Novinky, Petr Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava velkoformátových fotografií, která je k vidění v Brně, přibližuje český přechod 650 kilometrů dlouhého zamrzlého jezera Bajkal z roku 2010.

Foto: archív

Bajkal - výstava

Článek

Výstava přináší dvacet jedinečných snímků, které nejen přibližují krásu mrazivé Sibiře a jezera Bajkal, ale také dávají nahlédnout do zajímavého expedičního prostředí a ilustrují obrovský sportovní výkon. Fotografie pořídil v roce 2010 Pavel Blažek, který jezero spolu s kolegou Václavem Sůrou překonal vlastními silami za 24 dnů.

Výstava je umístěna v Nákupním centru Královo Pole od 24. září v zadní části směrem k bowlingu a bude po celou dobu volně přístupná.

Expedice Bergans Bajkal 2010 se uskutečnila v únoru a březnu 2010, kdy Václav Sůra a Pavel Blažek uskutečnili první český přechod (na délku) zamrzlého jezera Bajkal na Sibiři. Přechod, při kterém expedice urazila takřka 650 km, byl úspěšně ukončen 19. března 2010 ve 13.01 irkutského času (GMT+8) po 24 dnech 6 hodinách strávených na ledě. Stal se tak druhým nejrychlejším přechodem jezera Bajkal v historii v kategorii unassisted - to znamená, že k přechodu jezera nebylo použito psů ani tažných padáků. Veškeré vybavení i potraviny si Pavel s Vaškem táhli ve sledech za sebou, každý vyrážel se zátěží 108 kg.

Více informací na www.bergansbajkal2010.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám