Hlavní obsah

Pražskou Loretou po sto letech zní nová melodie, mariánská píseň Maria, Maria nad slunce jasnější

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvonkohra pražské Lorety, jednoho z nejcennějších barokních skvostů Prahy, má po sto letech novou melodii. Ve středu přesně v 18 hodin se ozval místo Tisíckráte pozdravujeme Tebe barokní melodie Maria, Maria nad slunce jasnější. Melodie se mají obměňovat, dříve se písně měnily i každý měsíc. Je na to nastaven automat.

Foto: Vratislav Konečný

Zvonkohra ve věži

Článek

Sto let stále dokola

Mechanismus rozezněl loretánský regenschori Radek Rejšek. Melodie je oproti Tisíckráte kratší a ne tak melodická. Na otáčivém válci jsou umístěny kolíčky, které při pohybu válce narážejí na táhla, což rozezvučí zvony. Na podobném principu byly založeny různé hrací mechanismy.

Tím, že se hrála stále stejná melodie, se mechanismus opotřebovával, i proto se rozhodlo o použití jiné.

Slavností spuštění doprovodil na nádvoří u Svatého domu kvartet Bohemia Voice. Nádherně čisté hlasy se nesly nádvořím, jednou z nejhezčích písní byl tradicionál Už z hor zní zvon. Účinkování na veřejnosti před barokní stavbou nebylo z pochopitelných důvodů možné, jednalo by se o veřejnou produkci.

Nakoupil druhořadé, ale znějí nádherně 

Zvonkohru získala Loreta koncem17. století z Amsterdamu. Má 27 zvonů a jsou údajně horší kvality, což nákupčí, bohatý obchodník z Malé Strany Eberhard z Glauchova, neměl možnost zjistit. Ale v souhře mají dokonalý tón. Mechanismus je dílem pražského hodináře Petra Neumanna. Hráči na zvony se říká carillonér.

Loreta je pro veřejnost do 25. května uzavřená. Její klenotnice ukrývá jeden z nejkrásnějších církevních pokladů, více ho znají zahraniční návštěvníci než tuzemci.

Reklama

Výběr článků

Načítám