Hlavní obsah

Pražská zoo otevře pavilon, v němž se bude vyrábět papír ze sloního trusu

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při zahájení jubilejní 85. sezóny pražské zoologické zahrady (v pátek 25. března) bude otevřen další zajímavý pavilon. Ale nejedná se o zvířata, leč se zvířaty má velkou spojitost. Největší zvířata v zoologické zahradě se budou podílet na náplni tohoto pavilonu, i když zde fyzicky nebudou.

Foto: Jiří Cysař

Výroba papíru

Článek

Jedná se o výrobu papíru ze sloního trusu. Tím se budou zvířata účastnit na dění v novém místě pro zábavu a poučení v dolní části zahrady.

Účelem výrobny sloního papíru je představit návštěvníkům principy výroby sloního papíru a umožnit jim aktivně se do výroby zapojit. Výchozí surovinou je vláknina získaná z trusu slonů žijících v Zoo Praha.

Sloni totiž mají poměrně nedokonalé trávení a značná část pozřené vlákniny zůstává nestrávená. A právě díky tomu je sloní trus velmi vhodný pro „papírenské“ zpra­cování, což je v domovině asijských slonů známým faktem. Například na Srí Lance jsou podobné výrobny sloního papíru, jako je Papírna v Zoo Praha, vyhledávanou turistickou atrakcí.

Vlastní budova Papírny má zastavěnou plochu 57 metrů čtverečních, ke které přiléhají dvě zastřešené terasy, každá o ploše 17,2 metru čtverečního. Jedná se o celodřevěnou stavbu, jež má navozovat historizující dojem. Stavba byla zahájena ve třetí dekádě října 2015 a její slavnostní ote­vření bude hlavním bodem programu zahájení sezóny 25. března. Celkový náklad na zbudování Papírny činil 4,4 miliónu Kč včetně DPH, z toho vlastní výrobna sloního papíru má hodnotu necelé tři miliony.

Technologie Papírny v Zoo Praha byla konzultována s provozovnou ve Velkých Losinách, která je nejdéle nepřetržitě fungující výrobnou ručního papíru ve střední Evropě. Tam také pro pražskou zoo vyrábějí z dodaného základního materiálu – proprané a vydezinfikované zbytkové vlákniny ze sloních exkrementů – polotovar ve formě granulí papíroviny. Právě z té si následně mohou návštěvníci zoo vlastnoručně vyrobit originální ruční papír.

A nejen pasivní sledování výroby papíru, ale i aktivní přístup návštěvníků při výrobě papíru bude vítán a v nabídce zoo. Za poplatek si bude  moci návštěvník vyrobit a odnést svůj papír ze sloního trusu. Na tyto worshopy bude on line objednávkový systém a pokud bude volno v určitý čas, bude možné jít bez objednání. Objednat se budou moci skupiny i školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám